Život

Veliki broj posjetitelja na tradicionalnoj Pećkoj kestenijadi u Cazinu

Udruženje "Pećka kestenijada" i Savjet mjesne zajednice Pećigrad i ove godine organizirali su tradicionalnu Kestenijadu, sada već svojevrsni Festival kestena u tom cazinskom naselju. Brojni posjetitelji manifestacije iz Unsko-sanskog kantona, ali i Hrvatske i Slovenije, osim u gastronomskoj ponudi, uživali su i u pratećem zabavnom programu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

-Ovo je naša tradicija, nešto što organizujemo i čime se ponosimo 22 godine. Svake godine imamo nekoliko hiljada posjetitelja i gostiju iz našeg kantona, ali i susjednih zemalja, kao i dijaspore. Ovo nam je prilika za viđenje i druženje sa dragim ljudima, ali prvenstveno za prezentaciju prirodnog bogatstva koje imamo rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Pećigrad Nermin Beganović.

Učesnici su istakli kako je mnogo tajni za pripremanje vrhunskog prženog kestena, pa je tako osim pažljivog odabira samih kestena, potrebno naložiti i održavati adekvatnu vatru, te imati vrijednu i iskusnu ekipu oko ložišta i posuda za prženje.

Napokon je naglašeno i izuzetno zadovoljstvo ovogodišnjim prinosom kestena, koji je znatno bolji u odnosu na prethodne godine.

– Moram istaći da smo i više nego zadovoljni, s obzirom da ovakav prinos nismo imali ni u prethodnih pet – šest godina. Čini mi se da je urod bolji, nego što su mnogi i očekivali. To je za nas izuzetno značajno, jer znate da je Cazinska krajina bogata šumama kestena, naročito područje Pećigrada i Koprivne – naveo je poljoprivredni proizvođač Arif Rošić.

Nekoliko hiljada posjetitelja osim u degustaciji vrhunski pripremljenog kestena, uživalo je i u nastupima kulturno – umjetničkih društava, te tamburaških sastava.

Prihvati notifikacije