Ekonomija

Veliki broj izlagača na sajmu 'Dani poljoprivrede Grada Konjica'

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i mjesna zajednica Neretvica, pod pokroviteljstvom Grada Konjica i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, u četvrtak su u Buturović Polju organizirali 17. dane poljoprivrede Grada Konjica.

FOTO: GRAD KONJIC
FOTO: GRAD KONJIC

Interes izlagača ove godine bio je veliki, a predstavili su se proizvodima od voća i povrća, mesnim i mliječnim proizvodima, čajevima, medom i drugim prehrambenim proizvodima, priopćeno je iz Grada Konjica. Raduje činjenica da svake godine Dani poljoprivrede Grada Konjica imaju sve veći broj izlagača koji nastoje predstaviti svoje proizvode koji su rezultat punog angažmana svakog pojedinca, koji se odlučio baviti poljoprivredom, ali i adekvatnih mjera podrške Gradske uprave Konjic koje se kreiraju na osnovu potreba koje iskazuju upravo poljoprivrednici kazao je na otvaranju sajma gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Dodao je kako veliki broj mladih kroz bavljenje poljoprivredom i stočarstvom osigurava sebi i svojoj obitelji egzistenciju. To nam je dodatni motiv da ulažemo u ovu oblast još više i da realizirajući različite projekte koji osnažuju poljoprivredu, omogućimo nabavku mehanizacije, sjemenskog materijala i svega onog što je potrebno za uspješan i produktivan rad. Sajamske aktivnosti prilika su da se zajedničkim snagama trasiraju pravci daljeg razvoja poljoprivrede – kazao je Ćatić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović, koji je ovom prigodom potpisao ugovor s gradonačelnikom Ćatićem, a koji se odnosi na poticaj poljoprivrednoj proizvodnji Grada Konjica za 2023. godinu, naglasio je da je sretan što se i pored loših vremenskih uvjeta za poljoprivredu, uspjela očuvati proizvodnja, upravo zahvaljujući podršci koju poljoprivrednici dobivaju. Vlasti vode računa o poljoprivredi i samo je bitno da se pomaže istinskim poljoprivrednim proizvođačima u tim aktivnostima – poručio je Avdibegović.

U okviru Dana poljoprivrede podijeljene su poljoprivredne mašine za trojicu proizvođača, a mogućnost za dodjelu imali su svi izlagači, jer je dodjela izvršena slučajnim odabirom.

Semira Gagulu, Ibrahima Turka i Muhameda Hondu obradovali su učenici Poljoprivredne škole Konjic, koji su osim praćenja tematskoga predavanja, imali zadatak da izvuku dobitnike.

Sajmom su osim izlagača, dobitnika nagrada, natjecatelja u sportskim disciplinama, bili zadovoljni i posjetioci koji su kupili kvalitetne domaće proizvode.