Svijet

Vatikan: Operacija promjene spola ugrožava 'jedinstveno dostojanstvo' osobe

U novom dokumentu koji je potpisao i odobrio papa Franjo, Vatikan je izdao oštro upozorenje protiv 'rodne teorije' i poručio da svaka operacija promjene spola riskira ugrožavanje 'jedinstvenog dostojanstva' osobe.

FOTO: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
FOTO: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Pod nazivom “Dignitas Inifinita” (Beskrajno dostojanstvo) deklaracija se usredotočuje na ono što opisuje kao niz prijetnji ljudskom dostojanstvu, uključujući siromaštvo, smrtnu kaznu, rat, potpomognuto umiranje, abortus, seksualno zlostavljanje i zlostavljanje žena.

U tekstu, koji je u ponedjeljak objavio Vatikanski ured za doktrinu, stoji da treba odbaciti pokušaje zamagljivanja ”spolne razlike između muškarca i žene”. Slijedi da svaka intervencija promjene spola, u pravilu, rizikuje ugrožavanje jedinstvenog dostojanstva koje je osoba dobila od trenutka začeća – dodaje se.

Dokument predstavlja izražavanje katoličkog učenja o ovim temama, ali ne nastoji izolirati jedno pitanje – kao što je pobačaj – već kaže da naglašava jednako dostojanstvo svih ljudi, bez obzira na njihove okolnosti. O pobačaju, snažno ponavlja ono što je papa rekao i prije, da je “odbrana nerođenog života usko povezana s odbranom svakog drugog ljudskog prava.”

Dokument se također bavi surogat majčinstvom, za koje kaže da “krši” i dostojanstvo djeteta i žene, koja “postaje puko sredstvo podređeno proizvoljnoj dobiti ili želji drugih”. Papa Franjo nedavno je pozvao na zabranu prakse surogat majčinstva.

Papa je u prošlosti oštro govorio protiv rodne ideologije, opisujući je kao “ružnu” jer briše, kako kaže, razlike između muškaraca i žena. Najnoviji vatikanski dokument citira Franju opisujući to kao oblik ”ideološke kolonizacije”.