Jet set

Valentino sutra ima koncert u sarajevskom Domu mladih: Zijo Rizvanbegović pojasnio naziv turneje "40+"

Kultna sarajevska pop rock grupa "Valentino" sutra će u Domu mladih održati koncert u skloputurneje "40+".

FOTO: INSTAGRAM / SCREENSHOT / ZIJO VALENTINO
FOTO: INSTAGRAM / SCREENSHOT / ZIJO VALENTINO

Odlični bend predvođen osnivačem i sadašnjim liderom Zijom Rizvanbegovićem, ovim koncertomće proslaviti četrdesetu godišnjicu karijere, koja je započela baš u kultnom sarajevskom okupljalištuna Skenderiji.

Kako je pojasnio Rizvanbegović,  naziv turneje “40+” ima mnogo veću dubinu. Kod nas se koncerti zovu “Dođite da promuknemo zajedno”. To je slogan. Sama ideja koncerta je da“Nova godina nije 31. decembra, nego kad je nama lijepo”, tako da mi sviramo dok god ljudi žele, dokte pjesme gore i dok nam ne ugase struju – istakao je Zijo pred sutrašnji koncert za koji karte koštaju15 KM.

FOTO: PR COM
FOTO: PR COM

Turneja kojom obilježavaju četiri decenije rada je počela koncertom u Zagrebu 24. novembra prošlegodine, a nastavljena je koncertima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kanadi,Australiji…

“Volim te još”, “Oka tvoja dva”, “Bez tebe”, “Samo sklopi okice”, “Idu ptice selice”, samo su neki odhitova koji će biti na repertoaru grupe Valentino i koji će sigurno publika horski pjevati u Domumladih.

Kao predgrupa će nastupiti mladi kantautorski duo iz Sarajeva – Domine.

Podsjetimo, grupu Valentino je 1982. godine osnovao gitarist Zijo Rizvanbegović, koji je i kompletanautor.

Originalnu postavu su činili basist Emir Čolaković, bubnjar Dubravko Smolčić i klavijaturist IgorTajemnica, a potom im se pridružio pjevač Suad Jakirlić Jaka.

U jesen 1983. godine objavljuju svoj ​​debi album “No.1”, s hit singlom “Volim te još”, gdje ženski vokalpjeva Amila Sulejmanović. Pored nje na albumu su gostovali Goran Bregović, Milić Vukašinović, zatimfrontmen grupe “Gino Banana” Srđan Jevđević, kao i Mladen Pavičić Pava, koji će kasnije ostvaritiveliki uspjeh s grupom “Plavi orkestar. Prve nastupe su imali kao predgrupa “Bijelomdugmetu” po BiH, a u Beogradu su prvi put nastupali u Domu sindikata, otvarajući koncert “Bajagi iinstruktorima”.

Grupa je izdala još nekoliko albuma, a često su mijenjali muzičare i nekoliko godina njihov član je bio ilegendarni Nikša Bratoš.