BiH

Utvrđeno koliko iznosi sadekatul-fitr za ovogodišnji ramazan u BiH

Sadekatul-fitr za ovogodišnji ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.

Iznos sadekatul-fitr je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.

Davanje sadekatul-fitra veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima. Musliman je dužan dati sadekatul-fitr za sebe i članove svoje porodice.

Polazna osnova za određivanje ovogodišnjeg iznosa sadekatul-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema odluci Vijeća muftija, nisab za ramazan iznosi 9.897,00 KM, odnosno 5.085,00 eura ili 5.417,00 američka dolara. Samo institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond Bjetul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija ovih propisa – podsjeća Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA.

Kome se daje sadekatu-l-fitr?

Pravo na sadekatu-l-fitr ima osoba koja je musliman i spada u jednu od osam kategorija spomenutih u 60. ajetu sure Et-Tewbe. Dakle, primaoci sadekatul-fitra su iste one kategorije društva kojima se daje i zekat. Tako se prema stavu hanefijskog mezheba, primjenjuju propisi koji važe za zekat i u pogledu organizacije sadekatu-l-fitra, što u našim okolnostima znači u Bejtu-l-mal.