Svijet

Uprkos izraelskim ograničenjima: U Al-Aksi 120.000 Palestinaca klanjalo džumu-namaz (FOTO)

Oko 120.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo drugi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, mjesecu posta, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Desetine hiljada Palestinaca prošlo je vojne kontrolne punktove između Zapadne obale i Al-Qudsa od ranih jutarnjih sati i krenulo prema Al-Aksi. Nakon višesatnog putovanja, Palestinci su pješice stigli do Al-Akse i tamo klanjali prvi džuma-namaz u ramazanu.

Iz Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu navedeno je da je džuma-namaz klanjalo 120.000 Palestinaca.

Izraelska policija je od jutra stacionirana u blizini Al-Akse gdje je željeznim barijerama zatvorila puteve oko Starog Grada.

Izraelska policija, koja je provjeravala identitet Palestinaca koji su željeli otići u Al-Aksu na molitvu petkom, mnogima nije dozvolila ulazak na ovo sveto mjesto.

Iz Palestinskog crvenog polumjeseca navedeno je da izraelske snage nisu dozvolile medicinskim ekipama da uđu u džamiju Al-Aksa.

FOTO: AA
FOTO: AA
Al-Aksa
FOTO: AA
Al-Aksa
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom rasta tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno blizu 32.000 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.