Ekonomija

Uprava popisuje radnike koji žele raditi, ali bez plate: Zenički komorati ponovo nisu sišli u jame

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica nisu ni danas dobili aprilsku platu i naknadu za topli obrok, mada je krajnji rok za isplatu primanja istekao još jučer, zbog čega jamski radnici ni u današnjoj drugoj smjeni nisu sišli u jamske pogone Raspotočje i Stara jama- potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Račun preduzeća blokiran je po više blokada, na iznos od oko 4,5 miliona KM, pa je neizvjesno i kada će im biti isplaćene plate, za koje, zbog nedovoljne proizvodnje, nedostaje oko 1,4 miliona KM.

“Jamski radnici nisu sišli u jamu, iako je direktor Mensur Hukić dao nalog upravnicima pogona, a oni nadzornicima i poslovođama da popišu radnike koji žele raditi, već danas u drugoj smjeni. Sindikat će stajati iza rudara, ali nećemo sprečavati ni da oni izvrše evidenciju onih koji žele raditi, mada od jamskih radnika niko ne želi potpisati niti raditi dok se ne ispune zahtjevi. Rudari nisu sišli u jame ni u drugoj smjeni, a vidjet ćemo, u ponedjeljak, koliko su im ovi, koji su zaposleni po kancelarijama i koji su potpisali da žele raditi bez plate, preko vikenda iskopali tona uglja”, kaže Avdić.

On napominje da u jamu silaze samo oni radnici koji su obavezni po Zakonu o rudarstvu, kako bi se pratila situacija te spriječile havarije u jamama. Avdić podvlači kako su i danas, ovog puta napismeno, dobili podršku krovnog sindikata, odnosno Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Fedracije Bosne i Hercegovine.

“Razumijemo težinu stanja sa kojom se suočavate iz mjeseca u mjesec i pokušali smo na više načina i mogućnosti izdejstvovati da se račun odblokira i ispoštuje primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. S tim u vezi, pruža se apsolutna podrška radnicima RMU Zenica u iskazivanju nezadovoljstva kroz radnički neposluh, kao jedan od vidova radničke borbe, koji je potpuno opravdan iz razloga što poslodavac nije obezbijedio uslove i ispoštovao primjenu člana 44, stav 1. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH” – stoji u pismu podrške SSSRRFBiH.

Avdić je najavio kako ovog puta neće dozvoliti da jamski radnici ostanu bez dnevnica za vrijeme u kojem su prisiljeni da obustave proizvodnju.