BiH

Upozorenje iz Ambasade SAD-a: Opasan put koji je Dodik odabrao

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na današnju najavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će Vlada RS-a prekinuti sve službene kontakte sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ambasada SAD-a u svojoj reakciji objavljenoj na službenom Twitter profilu naglašava da je ovo još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

“Nećemo pomagati režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti”, navodi se u reakciji iz Ambasade.

Dalje se dodaje da Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu Republici Srpskoj.

“Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost stanovnika RS-a kako bi zaštitio svoj režim i korumpirane interese”, navodi se.

Sjedinjene Američke Države, ističe se, imaju dugogodišnju saradnju sa institucijama Republike Srpske i nastavit će da pružaju pomoć građanima Republike Srpske kao što su to činile svih ovih godina, prenosi Fena.

Prihvati notifikacije