Svijet

UOČI RAMAZANA Nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi danas u Kairu

Pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze nastavljaju se danas u Kairu, izvijestila je u subotu egipatska stanica "Al Qahera News" pozivajući se na službeni izvor, prenosi Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Izvor je rekao da su u toku intenzivni napori da se postigne dogovor prije muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje početkom marta.

Postoji značajan napredak u pregovorima i traži se pošten dogovor, kaže insajder.

Novinski kanal je izvijestio o nastavku razgovora na nivou “stručnjaka” u Dohi, rekavši da će uslijediti sastanci u Kairu.

Izrael je obećao uništiti palestinsku grupu Hamas nakon napada 7. oktobra u kojima je oko 1.200 Izraelaca ubijeno, a oko 250 drugih odvedeno kao taoci u Gazu.

Pročitajte još

Od tada je više od 30.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima, a mnoga su još tijela vjerovatno nestala ispod ruševinama u opkoljenoj enklavi.

Za genocid optuženi Izrael i Hamas pregovaraju preko posrednika Egipta, Katara i SAD-a o mogućem prekidu vatre na tom području.

Ranije primirje za prekid neprijateljstava i razmjenu talaca i zarobljenika trajalo je sedam dana od 24. novembra do 1. decembra 2023. godine.