Svijet

Uništena velika brana kod Hersona: Naređena evakuacija stanovništva (Video)

Visoki funkcioner kojeg je postavila Rusija u okupiranoj južnoj Ukrajini u utorak je priznao da su u noćnim udarima uništeni dijelovi brane Nova Kakhovka, demantujući svoje ranije komentare da nije pričinjena nikakva šteta.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/MAR:A
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/MAR:A

Gradonačelnik Nove Kakhovke Vladimir Leontijev rekao je da je napad na branu “ozbiljan teroristički napad”, objavio je ruski državni medij TASS.

“Oko 2 sata iza ponoći došlo je do više ponovljenih udara na HE Kakhovka. Kao rezultat toga, voda iz akumulacije Kakhovka počela je teći nekontrolisano”, rekao je Leontjev, prenosi TASS.

Još nema potrebe za evakuacijom Nove Kakhovke, dodao je, iako ukrajinski zvaničnici kažu da su evakuacije oko brane već počele.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kakhovka “voda doseći kritičnu razinu za 5 sati”.

Ukrajinska vojska optužila je Rusiju da je digla branu u zrak.

“Ruska vojska je počinila još jedan teroristički čin. Raznijela je hidroelektranu Kakhovka. Počela je evakuacija u zoni opasnosti”, rekao je Oleksandr Prokudin, šef vojne uprave regije Herson kojeg je imenovala Ukrajina, u videu na Telegramu.

Od oktobra prošle godine, Rusija i Ukrajina su više puta optužile jedna drugu za planiranje rušenja brane eksplozivima, što bi poplavilo veliki dio područja nizvodno i vjerovatno prouzrokovalo velika razaranja oko grada Hersona.

Prihvati notifikacije