Svijet

UN usvojio rezoluciju: Izrael se mora riješiti nuklearnog oružja

Prvi komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija podržao rezoluciju kojom se Izrael poziva da se riješi svog nuklearnog oružja.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Potrebno je još nuklearne lokacije staviti pod nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju, piše The Jerusalem Post.

Zemlje članice Generalne skupštine UN-a podržale su rezoluciju sa 152 glasa “za”, dok je pet zemalja bilo protiv.

Bila je to jedna u nizu rezolucija koje Prvi komitet odobrava, prije konačnog glasanja na plenumu Generalne skupštine UN-a.

Pet nacija koje su se usprotivile rezoluciji usvojenoj u petak pod nazivom “rizici od nuklearnog širenja na Bliskom istoku” su: Kanada, Izrael, Mikronezija, Palau i Sjedinjene Američke Države. Još 24 zemlje bile su uzdržane, uključujući članice Evropske unije.

FOTO: SCREENSHOT/UN WEB TV
FOTO: SCREENSHOT/UN WEB TV

Godišnju rezoluciju koju je Egipat podnio Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku sponzorisale su Palestinske vlasti i 19 zemalja uključujući Bahrein, Jordan, Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rezolucija je uglavnom usmjerena na Izrael, za koji se vjeruje da je jedna od samo devet nacija koje posjeduju nuklearno oružje. Izrael nikada nije priznao da ima takvo oružje.

Izrael se poziva “da pristupi Ugovoru bez daljeg odlaganja, da ne razvija, proizvodi, testira ili na drugi način nabavlja nuklearno oružje, da se odrekne posjedovanja nuklearnog oružja i da sva svoja nesigurna nuklearna postrojenja stavi pod puni opseg zaštitnih mjera Agencije kao važnu mjeru za izgradnju povjerenja među svim državama u regionu i kao korak ka jačanju mira i sigurnosti”.

Prihvati notifikacije