Magazin

Umjetna inteligencija napisala pjesmu "u stilu Nicka Cavea". Muzičar odgovorio

Jedan obožavatelj poslao je Nicku Caveu pjesmu koju je napisala umjetna inteligencija. Cave je u svom newsletteru Red Hand Files zatim otkrio da ga pjesma i nije baš oduševila, iako je obožavatelj Mark napisao da je ChatGPT AI "pjesmu napisao u Caveovom stilu".

FOTO: EPA-EFE/JOSE COELHO
FOTO: EPA-EFE/JOSE COELHO

“Uz svu ljubav i poštovanje, ova pjesma je sranje. To je ismijavanje onoga što znači biti čovjek i ne sviđa mi se baš”, poručio je Cave. Dodao je i da ovo nije prvi put da je primio takvu pjesmu od obožavatelja. Ipak, zahvalio se Marku s Novog Zelanda koji je poslao najnoviju pjesmu.

“Razumijem da je ChatGPT u početnim stadijima, ali možda je baš to novi užas umjetne inteligencije – činjenica da će ona zauvijek biti u početcima, uvijek će morati ići što dalje i prema naprijed, što brže”, dodao je Cave.

Tekst pjesme koju je poslao obožavatelj glasio je ovako: “Ja sam grešnik, ja sam svetac. Ja sam tama, ja sam svjetlo. Ja sam lovac, ja sam plijen. Ja sam đavao, ja sam spasitelj.” Cave je zaključio da je to sličnije parodiji nego imitaciji.

“Apokalipsa je na putu, a ova pjesma je sranje”

“Pisanje dobre pjesme je čin samoubojstva koji uništava sve što smo u prošlosti nastojali napraviti. Suočavanje s vlastitom ranjivošću, svojom opasnošću i svojom malenošću, suprotstavljeno osjećaju iznenadnog šokantnog otkrića. To je iskupiteljski umjetnički čin koji pokreće srce slušatelja, gdje slušatelj unutar pjesme prepoznaje vlastitu krv, vlastitu borbu i vlastitu patnju”, dodao je.

Budućnost koju donosi umjetna inteligencija mu se, zaključio je, ne sviđa prenosi Index.hr.

“Ko uopšte može reći što će biti na kraju? Sudeći po ovoj pjesmi ‘u stilu Nicka Cavea‘ ipak ne izgleda dobro, Mark. Apokalipsa je na putu. Ova pjesma je sranje”, ponovio je još jednom.

Prihvati notifikacije