Svijet

Ukrajinski parlament usvojio prijedlog zakona o mobilizaciji

Ukrajinski parlament u četvrtak prijedlog zakona o reviziji pravila koja regulišu način na koji vojska mobiliše civile u svoje redove, dok rat bjesni i ne nazire mu se kraj.

FOTO: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO
FOTO: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO
Arhiv

Prijedlog, koji mora potpisati predsjednik Volodimir Zelenski prije nego što postane zakon, smatra se ključnim za Ukrajinu u rješavanju onoga što vojni analitičari smatraju velikim problemima s ljudstvom dok se bori protiv bolje naoružanog i jačeg neprijatelja.

Nacrt zakona usvojen je u konačnom čitanju većinom od 283 glasa nakon višemjesečnih razmatranja, napisao je Jaroslav Železnjak, poslanik stranke Holos, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Potpuni, konačni tekst sa svim amandmanima nije odmah objavljen na web stranicama parlamenta.

Postalo je jasno da zakon ne postavlja ograničenje za vrijeme koje mobilisani vojnici moraju da odsluže tokom rata, što je veoma osjetljivo pitanje za hiljade ljudi koji su se pridružili vojsci kada je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu.

Pročitajte još

Poslanik Oleksandr Fedienko kazao je da je usvajanjem zakona o mobilizaciji “poslana poruka našim partnerima da smo spremni da ponovo zauzmemo svoju teritoriju i da nam je potrebno oružje”.

Oleksandr Pavliuk, komandant kopnenih snaga, pozvao je Ukrajince tokom ove sedmice da se prijave u vojsku ili da budu spremni za služenje u vojsci.

– Moramo shvatiti da niko neće moći mirno da sjedi – napisao je on na Facebooku.

– Koliku god pomoć dobili, koliko god oružja imali, nedostaju nam ljudi! Oprema se ne pokreće sama, oružje ne puca samo, i dron neće sam letjeti – kazao je.

Ukrajinskom parlamentu je trebalo nekoliko mjeseci da ovaj zakon stavi na konačno glasanje ove sedmice, jer su političari jedni druge optuživali da su izradili loše   amandmane i da nemaju političku volju da odobre nepopularne promjene.

Više od 4.000 amandmana podneseno je nakon usvajanja prvog čitanja u februaru, prenosi Reuters.