Uk: Nova Vlada KS neće kretati od početka, imamo dobre temelje

Prijedlog odluke o potvrđivanju nove Vlade Kantona Sarajevo bit će razmatran na sjednici koja je zakazana za petak, 24. marta.

FOTO: FACEBOOK/NIHAD UK
FOTO: FACEBOOK/NIHAD UK

Nakon ekspozea kandidata Naše stranke, Naroda i Pravde, Socijaldemokratske partije i Stranke za BiH za premijera KS Nihada Uka, Skupština će se izjasniti o kandidatima za Vladu KS.

Uk je u razgovoru za Fenu kazao da je dugo razmišljao o preuzimanju ove funkcije te da kao najmlađi mandatar za premijera Kantona Sarajevo osjeća dodatnu odgovornost pred građanima KS, ali i prema mladima iz Bosni i Hercegovini.

Istakao je da želi predanim angažmanom potaknuti mlade ljude da učestvuju u procesima, preuzimaju odgovornost i kreiraju budućnost.

Uk je naglasio da bez podrške građana, ne mogu učiniti mnogo toga, bez obzira na nivo kompetencije. Nova Vlada neće kretati od početka. Imamo dobre temelje i koristim ovu priliku da zahvalim prethodnoj Vladi – dodao je Uk.

Ova Skupština i Vlada moraju biti ogledalo Sarajeva koje će isticati njegovo dostojanstvo, ali isto tako naš kanton mora biti ogledalo dostojanstva naše Bosne i Hercegovine.

Darja Softić Kadenić je kandidatkinja NS za ministricu pravde i uprave, Haris Vranić – kandidat SDP BiH za ministra zdravstva, Almir Bečarević – kandidat SBiH za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Adnan Šteta – kandidat SDP BiH za ministra saobraćaja, Enda Pavić Pečenković – kandidatkinja SDP BiH za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, Admir Katica – kandidat NiP-a za ministra unutrašnjih poslova, Zlatko Mijatović – kandidat NiP-a za ministra privrede, Naida Hota-Muminović – kandidatkinja NiP-a za ministricu odgoja i obrazovanja, Pavle Krstić – kandidat NS za ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Kenan Magoda – kandidat SDP BiH za ministra kulture i sporta, Emir Dedović – kandidat SBiH za ministra finansija, dok je Omer Osmanović kandidat NIP-a za ministra za boračka pitanja.

Na istoj sjednici pred zastupnicima će biti i prijedlog imenovanja nove dopredsjedavajuće Skupštine KS Jelene Pekić, umjesto Igora Stojanovića, zbog njegovog imenovanja za potpredsjednika Federacije BiH.

Prihvati notifikacije