Sarajevo

Uk na Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici: KS ima ambiciozne ciljeve

Ako danas, kad je pet do 12, ne počnemo djelovati, nepovratno ćemo izgubiti bitku u energetskoj tranziciji koja će se posebno negativno odraziti u ekonomiji i očuvanju okoliša - poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na "Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici", koja se do 29. septembra održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

FOTO: SLUŽBA ZA PROTOKOL I PRESS KS
FOTO: SLUŽBA ZA PROTOKOL I PRESS KS

Ovaj međunarodni događaj, organiziran u saradnji s brojnim domaćim i međunarodnim partnerima i institucijama, okupio je više od hiljadu stručnjaka iz regije i svijeta.

– Cilj skupa je ubrzanje ključnih reformskih procesa u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine, te pružanje adekvatnih odgovora na izazove klimatskih promjena. Proteklih par godina Kanton Sarajevo napravio je iskorake i u ovom segmentu. Istina, nisu to revolucionarni koraci, ali ako se uzme u obzir zatečeno stanje, onda smo na pravom putu da uskoro razmatramo i nešto više – poručio je tom prilikom premijer Uk.

Kao primjere naveo je utopljavanje javnih objekata, kao i ulaganje u javni gradski prijevoz, kojim se želi dosegnuti procent od visokih 75 posto gradskog prijevoza na struju. Pomenuo je i izgradnju toplotnih pumpi u Butilama, koje bi povećale energetsku efikasnost centralnog grijanja, smanjile cijenu i ovisnost o ruskom plinu, te subvencije za ugradnju kaliometara.

– To su samo neke od mjera kojima KS želimo prilagoditi nastalim energetskim, odnosno okolišnim okolnostima – naveo je premijer KS.

Podsjetio je da je Sarajevo izabrano između 380 aplikanata za projekt 100 gradova NetZeroCities, kao jedan od samo 12 gradova koji nisu u Evropskoj uniji.

– Misija da postanemo karbon neutralni grad do 2030., zaista je ambiciozna, ne samo za Sarajevo već i za druge najrazvijenije gradove misije. Međutim, samo ovako ambiciozno postavljajući ciljeve možemo da nadoknadimo izgubljeno vrijeme u energetskoj tranziciji i borbi za bolji okoliš – kazao je Uk.

Kako je zaključio, nedavno doneseni set energetskih zakona u Federaciji historijski je čin, te je iskoristio priliku da Vladi i zastupnicima čestita što su ih prepoznali kao bitne i donijeli već u prvim mjesecima rada. Tako, kako je konstatovao premijer Uk, napokon su poredani prioriteti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prihvati notifikacije