Svijet

Uhapšene dvije osobe koje su Rusima prodavale američku opremu

Američke vlasti u četvrtak su saopćile da su uhapsile dvojicu muškaraca koji se terete za višegodišnju praksu ilegalnog izvoza tehnologije u Rusiju, zaobilaženjem izvoznih zakona uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Osumnjičeni su za isporuku zapadne avionske opreme ruskim firmama i popravljanje opreme koja se koristi u avionima ruske proizvodnje, navodi američko ministarstvo pravosuđa.

Od 2020. dvojac se udružio kako bi izbjegao zakone o izvozu prikrivanjem i pogrešnim navođenjem krajnjih korisnika, vrijednosti i odredišta svog izvoza te pretovarom artikala u trećim zemljama, navodi se u saopćenju.

U jednom slučaju, prikrili su pravog korisnika i odredište izdavanjem lažne fakture, navodeći kao krajnje odredište Njemačku. U drugim slučajevima, avionska elektronika poslana je preko Armenije i Kipra u Rusiju bez dobivanja potrebnih dozvola.

Optužbe se odnose na urotu, izvoz kontrolisane robe bez dozvole, krivotvorenje i nepopunjavanje elektroničkih podataka o izvozu te krijumčarenje robe protivno američkom zakonu. Budu li osuđeni, prijeti im između pet i 20 godina zatvora po svakoj točki.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD i saveznici nametnuli su oštre sankcije Moskvi kako bi oslabili rusku ekonomiju i otežali im nabavku zaliha za rat.

Prihvati notifikacije