BiH

Udruženje 'Žena BiH' obilježilo Dan sjećanja na stradanje žena u ratu

Ukazuje se na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju.

FOTO:  UDRUŽENJE "ŽENA BIH"
FOTO: UDRUŽENJE "ŽENA BIH"

Uličnom akcijom Udruženje “Žena BiH” Mostar obilježilo je 8. decembar, Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.

Ulična akcija u kojoj su članice Udruženja Žena BiH dijelile promotivni materijal te s građankama i građanima razgovarale o ovom datumu i važnosti njegovog obilježavanja, organizovana je u sklopu ženske inicijative “Mir sa ženskim licem”.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u Bosni i Hercegovini ubijena je 9.901 žena, što čini 10,31 posto od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 posto civilnih žrtava rata u BiH.

Njihova imena se rijetko ili nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji, saopćeno je iz Udruženja “Žena BiH”.

Još od 2014. godine obilježavanjem 8. decembra članice i podržavateljice Inicijative “Mir sa ženskim licem” ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju.

Mir sa ženskim licem – Ženska inicijativa za suočavanje s prošlošću” je ženska inicijativa koja okuplja 13 ženskih organizacija iz svih dijelova BiH. Djeluje od 2013. godine. Bez obzira na institucionalne barijere, Inicijativa Mir sa ženskim licem radi na izgradnji mira i zajedničkim djelovanjem žena iz svih nacionalnih zajednica svakodnevno dokazuje da je prevazilaženje nacionalnih podjela moguće, da je moguće prevazići monoetničke narative o ratu u BiH i graditi toleranciju na principima uvažavanja različitih iskustava i stavova”, stoji u saopćenju.

Prihvati notifikacije