BiH

Udruženje Dio srca: Planirati sredstva za proljetnu sadnju drveća i ljekovitog bilja

Svjedoci smo da se skoro svakodnevno devastira naš šumski fond usljed različitih faktora kao što su klimatske promjene

FOTO: FENA/ILUSTRACIJA
FOTO: FENA/ILUSTRACIJA

Udruženje Dio srca Sarajevo pozvalo je donosioce odluka na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini na nivou općina, gradova, kantona, entiteta, Brčko distrikta BiH i države BiH da u budžetima planiraju maksimalno mogući iznos sredstva za proljetnu sadnju stabala lipe, bagrema, divljeg kestena, breze, bora, smrče, jele i drugih vrsta crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, ljekovitog bilja i autohtonih voćki, s ciljem očuvanja biodiverziteta BiH i poboljšanja življenja njenih građana i generacija koje dolaze.

– Svjedoci smo da se skoro svakodnevno devastira naš šumski fond usljed različitih faktora kao što su klimatske promjene, prirodne katastrofe – zemljotresi, poplave i erozije tla, te nepogoda izazvanih ljudskim nemarom ili namjerom poput požara. Naročito do toga dolazi kao posljedica povećane i nekontrolisane urbanizacije, a da u isto vrijeme takvu invazivnu devastaciju ne prati organizirano i propisano zanavljanje našeg šumskog blaga – navodi se u saopćenju Udruženja Dio srca.

Iz tog udruženja pozivaju nosioce vlasti „da masovnom proljetnom sadnjom pokušamo barem ublažiti negativne posljedice ove devastacije“.

Prihvati notifikacije