Kultura

Udruženje „Bosni u amanet“ snimilo video spot na pjesmu: Zaljubiš se u Mostar

Udruženje „Bosni u amanet“ osnovano je prije dvije godine sa ciljem očuvanja tradicije, kulture i običaja kao i očuvanja tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke, edukacije djece i mladih, kaže Safija Haskić Gay, predsjednica ove agilne organizacije.

Safija Haskic Gay sa članovima svog Udruženja
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Želimo da mlade što više uključujemo u naše projekte, da snimamo pjesme i video spotove u kojima će svaki grad biti opjevan kroz dio svoje tradicije, istorije, kulture i poznatih ličnosti. Do sada smo opjevali više gradova i na melodije o njima snimili i video spotove. Sarajevo, Jajce, Travnik, anja, Sanski Most, Istanbul, … samo su neki od njih. Posljednja, na koju smo nedavno snimili spot jeste pjesma „Zaljubiš se u Mostar“ za koju je tekst, muziku i aranžman napisao naš član Ismet Polovina i u okviru čije smo Produkcije „Bluess“ pjesmu i ekranizovali. Kao koautor aranžmana pomogao mu je Hamza Stroil. Pjesmu izvodi Hamid Ragipović Besko u pratnji mene, Izete Milišić, Naide Efendić, Snježane i Elvisa Komara.

Safija Haskic Gay sa članovima svog Udruženja
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Ova pjesma, koju smo snimali u Mostaru na lokacijama oko starog mosta, Lujundžiluka, Krive ćuprije i Bune na neki način je poklon našeg udruženja gradu Mostaru i Višnji Lončar, generalnom konzulu Bosne i Hercegovine u Frankfurtu. Da video spot bude onakav kakav smo željeli, u njegovoj realizaciji, kao učesnici, pomogli su nam Ferid i Halima Mujezinović, Dženita Salispahić, Iman Pašić, Eren Sadi, Zeynep Sahin, Gorkem Mutluay, KUD „Podveležje“ Podvelež, Raza Behremović, Meho Jelovac i Zulfo Crnalić.

Hamid Ragipović Besko
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Posebno smo zahvalni Jasmini Bašić Pandur i njenom muža Ibri koji su nam otvorili vrata svoje avlije u Blagaju za snimmanje dijela spota i gdje se popila kahva sa himberom i pojele dvije tepsije zeljanice koje je domaćica spremila. Uporedo sa reralizacijom projekta vezanog za snimanje pjesama o gradovima ne zapostavljamo ni obuku mladih u izvođenju naših tradicionalnih pjesama sevdalinki, sviranju različitih muzičkih instrumenata te rad sa njima kroz dramske, folklorne i horske sekcije, obuku u vezu, pletenju, tkanju i kuhanju tradicionalnih bosanskih jela. Mnogo što šta od naših aktivnosti prezentovat ćemo kroz film „Bosni u amanet“ čije snimanje pripremamo. (E.M.)

Safija Haskic Gay sa članovima svog Udruženja
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Prihvati notifikacije