Region

U Splitu obilježen Dan državnosti BiH

Svečanom akademijom u Splitu je večeras u organizaciji udruga bošnjačke nacionalne manjine obilježen Dan državnosti BiH, a tom je prigodom istaknuta potreba za razvijanjem zajedništva među narodima u BiH i za ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen na dan kad je prije 80 godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata, 25. studenog 1943. održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Rezolucija s Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a navodi da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, piše Hina.

“Tuga nas spopadne kad vidimo što se događa u Palestini”

Na svečanoj akademiji u Domu Hrvatske vojske u Lori je rečeno da treba svakodnevno promicati ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH. Predsjednik Sabora bošnjačkih udruga u Hrvatskoj Kadro Kulašin rekao je da Bošnjaci u Hrvatskoj pridonose razvoju sredina u kojim žive. Kulašin se osvrnuo i na zbivanja u Gazi.

“Tuga nas spopadne kad vidimo što se događa u Palestini. Osuđujemo teroristički akt Hamasa, ali isto tako osuđujemo i djelovanje Izraelske vojske u Gazi”, izjavio je Kulašin.

Odana je počast svim poginulima u obrani Hrvatske i BiH

Ishak Hodžić, izaslanik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Tibora Varge, čestitajući Dan državnosti BiH posebice je spomenuo angažman Kadre Kulašina među bošnjačkom manjinom u Splitu i Hrvatskoj zbog čega je i izabran za predsjednika Sabora Bošnjačkih udruga u Hrvatskoj. Kulašin je svojim angažmanom pridonio formiranju tog sabora, rekao je Hodžić.

Damir Gabrić, izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, istaknuo je važnost razvijanja prijateljstva među narodima, a izaslanica splitskog gradonačelnika Ivice Puljka Nađa Mladinić kazala je da je potrebno graditi društvo ravnopravnih građana bez obzira na naciju i vjeru i odakle potječu. Na svečanosti su intonirane himne Republike Hrvatske i BiH te je minutom šutnje odana počast svim poginulima u obrani Hrvatske i BiH.