Svijet

U Španiji pala banda švercera duhana, ukrajinske izbjeglice radile za njih

Španska policija razbila je grupu za koju se smatra da je vodila tri ilegalne fabrike duhana u kojima su ukrajinske izbjeglice radile u lošim uslovima, piše BBC.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/GUARDIA CIVIL
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/GUARDIA CIVIL

Operacije su provedene u tri regije te je uhapšeno 27 ljudi koji su navodno krijumčarili velike količine duhana pretvorenog u krivotvorene cigarete. Fabrike su mogle proizvoditi više od pola miliona kutija cigareta dnevno, koje su se prodavale širom Španije i u inostranstvu.

Nađeni su duhanski proizvodi u vrijednosti od 37.5 miliona eura, vozila, nakit…Policija je rekla da Ukrajinci, koji su pobjegli od rata u njihovoj zemlji, žive natrpani u montažnim skloništima unutar fabrika. Radili su dugo i nisu odlazili kako bi izbjegli otkrivanje, jer su neki ilegalno ušli u zemlju. U međuvremenu su šefovi organizacije uživali u luksuznom životu te su navodno prali novac za svoju operaciju šverca duhana.

Vlasti su tokom racije zaplijenile duhanske proizvode u vrijednosti od 37.5 miliona eura, skupocjena vozila, nakit i velike količine novca. Pretraženo je više od dvadeset domova, industrijskih objekata i trgovina.

Prva tajna fabrika pronađena je u šupi za piliće u blizini Seville na jugu krajem 2021., što je navelo vlasti da otkriju dvije druge operacije. U istrazi je pomogla evropska policijska agencija Europol. Prema Ujedinjenim narodima, postoji gotovo osam miliona zabilježenih ukrajinskih izbjeglica širom Evrope, koji su pobjegli od ruske invazije. U Španiji ih je registrovano više od 160.000, prenosi Index

Prihvati notifikacije