Svijet

U ruskim raketnim napadima u Ukrajini ubijena je jedna osoba

Ruski borbeni avioni ispalili su u petak ujutro 19 raketa dugog dometa na ciljeve u Ukrajini. Ubijena je jedna osoba, civil, u centralnoj regiji, dok su još četiri ranjene, a nanijeta je šteta i industrijskim objektima, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

Raketni napad
FOTO: UKRINFORM

Raketni udari predstavljaju prvu veliku salvu projektila koje je Rusija ispalila na ciljeve, među kojima i ukrajinsku prijestolnicu, u posljednjih nekoliko sedmica. Rusija u posljednje vrijeme uglavnom koristi dronove za noćne napade.

– Nažalost, jedna osoba je poginula. Preliminarno, četiri osobe su ranjene. Svi su u bolnici. Dvije osobe su u teškom stanju – saopćio je regionalni guverner Dnjepropetrovska Sergej Lisak na svom Telegram nalogu.

Protivzračna odbrana oborila je 14 projektila iznad regija van Kijeva i centralne regije Dnjepropetrovska, naveo je portparol zrakoplovnih snaga Jurij Ihnat u medijskom obraćanju.

U napadu je oštećen neimenovani industrijski pogon i više od deset kuća u gradovima Pavlograd i Ternivka i selu Jurjevska, saopćio je Lisak.

Rusija je koristila sedam bombardera Tu-95 za lansiranje projektila na razne regije širom zemlje, navodi se u saopćenju zrakoplovnih snaga.

Serhij Popko, čelnik vojne administracije Kijeva, naveo je da je ukrajinska prijestolnica bila meta napada, ali da je protivzračna odbrana oborila sve rakete.

Olupine projektila oštetile su privatne kuće u nekoliko naselja u Kijevu, razbijajući prozore i uništavajući zidove, kazao je guverner Ruslan Kravčenko.

Zračna uzbuna objavljena je oko sedam sati ujutru po lokalnom vremenu i trajala je duže od dva sata.

Zvaničnici su javili o ranijem noćnom raketnom napadu koji je pogodio sjeveroistočnu oblast Harkova.

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko naveo je da spasioci i policija raščišćavaju ruševine nakon što su u napadu oštećeni petospratnica, najmanje sedam stambenih kuća i 20 automobila, prenosi Reuters.​

Prihvati notifikacije