BiH

U Rijadu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rijadu Muhamed Jusić govorio je o budućnosti odnosa između dvije države

FOTO: AMBASADA BIH U RIJADU
FOTO: AMBASADA BIH U RIJADU

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Ministarstva vanjskih poslova KSA i naučno-istraživačkog centra Kralj Fejsal u Rijadu je 22. novembra obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

Uz prijem kojem su prisustvovali diplomate, državni zvaničnici, poslovni ljudi, predstavnici medija i prijatelji Bosne i Hercegovine te bosanskohercegovački građani koji žive i rade u Saudijskoj Arabiji organizovana je tribina “Saudijsko-bosanskohercegovački odnosi, historijski pogled i refleksije za budućnost“.

Na početku tribine uvodno obraćanje je imao princ Turki El-Fejsal, predsjednik Fondacije Kralj Fejsal i Centra Kralj Fejsal za istraživanje i islamske studije koji se prisjetio svoje uloge tokom rata u Bosni i Hercegovini kada je lično nosio pismo Kralja Fahda predsjedniku Billu Clintonu u kojem se traži hitna intervencija međunarodne zajednice kako bi se zaustavila agresija na BiH. Kazao je kako su odnosi BiH i Saudijske Arabije utemeljeni na bratskim vezama koje ništa ne može poljuljati.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rijadu Muhamed Jusić govorio je o budućnosti odnosa između dvije države sa fokusom na investicione prilike i različita polja moguće saradnje.

FOTO:
FOTO:

Među govornicima su bili i  Abdullah bin Abdulaziz Al Rabeeah, bivši ministar zdravstva KSA, sadašnji upravnik Centra Kralj Selman za humanitarnu pomoć i savjetnik na Kraljevskom dvoru koji je govorio o historiji odnosa između BiH i Saudijske Arabije sa posebnim osvrtom na ulogu Kralja Selmana u podršci Bosni i Hercegovini.

Jedan od uvodničara bio je i predsjedavajući Grupe prijateljstva u Parlamentu/ Šuri Kraljevine  Abbas Ahmad Hadi koji je govorio o parlamentarnoj saradnji između dvije države i historiji diplomatskih odnosa.

Prije početka tribine i prijema otvorena je izložba slika o posjetama Kralja Selmana Bosni i Hercegovini i prirodnim i kulturnim znamenitostima BiH koju će u narednim danima moći posjetiti građani Rijada.

Prihvati notifikacije