BiH

U proceduri raspisivanje potjernice za Rajkom Karlicom, osuđenim za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine zatražio je pribavljanje potrebnih podataka kako bi se raspisala međunarodna potjernica za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora za ratni zločin na području Bosanskog Novog.

Sud i Tužilaštvo BiH
FOTO: FENA

Karlicu, kojem je određen pritvor tokom izricanja prvostepene presude, policijski službenici i službena lica Suda BiH nisu pronašli na adresi stanovanja u Novom Gradu, nakon čega su poduzete potrebne provjere i mjere u cilju njegovog pronalaska.

S obzirom na to da lice, ni nakon poduzetih mjera, nije locirano i lišeno slobode, Sud je od Tužilaštva zatražio pribavljanje potrebnih podataka u cilju raspisivanja međunarodne potjernice – odgovoreno je za Detektor iz Suda BiH.

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića osudio na po 18 godina, a Karlicu, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce su tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.

Prihvati notifikacije