Sarajevo

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je Javnu raspravu o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih poticaja u poljoprivredi, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za 2024. godinu.

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

Iz tog ministarstva pozivaju poljoprivredne proizvođače da u narednih sedam dana dostave svoje prijedloge i sugestije putem protokola Kantona Sarajevo ili na e-mail adresu [email protected].

Svi prijedlozi i sugestije bit će objedinjeni u jedinstveni izvještaj s Javne rasprave, nakon čega će slijediti detaljna analiza u cilju unaprjeđenja položaja poljoprivrednih proizvođača u Kantonu Sarajevo.

U okviru rasprave, prezentiran je izvještaj o realizaciji novčanih poticaja za prethodnu godinu, gdje je navedeno da su poljoprivrednici ostvarili prava na poticaje u ukupnom iznosu od 9.604.777,13 KM.

Najveći broj poljoprivrednih proizvođača u sistemu poticaja registrovan je na području općina Ilijaš, Hadžići i Ilidža.

Javna rasprava okupila je veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su imali priliku iznijeti svoje prijedloge, sugestije i kritike.

Prijedlog o smanjenju i pooštravanju uslova za poticaje u vezi s nabavkom poljoprivrednih mašina, izazvao je najviše reakcija, te će biti posebno analiziran prilikom donošenja konačne odluke, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Iako Kanton Sarajevo dodjeljuje najviše poticaje za poljoprivredu u Federaciji BiH, cilj je kontinuirano unaprjeđenje uvjeta za poljoprivrednike.

Prihvati notifikacije