Magazin

U kajganu nikada ne stavljate ovu namirnicu: Samo uništava ukus, tu joj nije mjesto

Kajgana se relativno lako pravi, zbog čega je omiljeni izbor mnogih za doručak jer ujutru obično nemamo mnogo vremena za pripremu komplikovanih jela.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ipak, postoji jedna česta greška koju mnogi rade kada pripremaju kajganu, a to je dodavanje popularne namirnice kojoj prema riječima kulinarskih stručnjaka tu nije mjesto.

Radi se o mlijeku. Naime, mnogi ljudi imaju običaj da nakon što umute jaja u njih dodaju ovu tečnost, vjerujući da će tako popraviti njihov ukus i učiniti kajganu kremastijom. Prema Robiju Melvinu, čoveku koji piše o kuhanju za magazin Southern Living, mleko u kajgani napraviće samo jednu stvar: zasjenit će ukus jaja.

Ako ste kupili kvalitetna jaja svakako vam ne treba nešto što će ‘pojesti’ njihov ukus. U slučaju da ipak želite da vaša kajgana bude kremasta, Melvin preporučuje da je pravite na maslacu. Njegov savjet je i da jaja nikada ne mutite u samom tiganju, već u nekoj drugoj posudi, iz koje ćete ih preliti u dobro zagrijan tiganj.

Kajgana se u pravilu ne prži dugo, već se nakon najviše minuta sklanja s ploče. Jaja se špatulom miješaju tokom prženja tako da budu potpuno skuhana, ali ne i prepečena. Kada su gotova mogu se posoliti i pobiberiti po želji i poslužiti na tanjiru ili tostu, piše Aktivni.si.