Svijet

U izraelskim napadima na Rafah poginulo 11, a nekoliko Palestinaca ranjeno

Najmanje 11 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko je ranjeno u četiri izraelska napada na stambena područja i mjesta okupljanja u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, u nedjelju.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Medicinski izvori rekli su za agenciju Anadolu da je šest Palestinaca ubijeno, a nekoliko ranjeno u bombaškom napadu na kuću obitelji Qishta u blizini škole Al-Aqqad u sjevernom Rafahu.

U centru Rafaha, izraelska vojska je ciljala okupljene Palestince na kružnom toku Najma, ubivši najmanje tri osobe, dodali su medicinski izvori.

Izraelska vojska također je upotrijebila izviđački projektil da gađa Palestinca u ulici Awni Dhair u centru Rafaha, kao i drugog Palestinca u području Khirbet Al-Adas na sjeveru, prema medicinskim izvorima.

Nekoliko nasilnih izraelskih napada dogodilo se u četvrtima Al-Geneina, Al-Shaboura, kamp Yabna, Brazil i Al-Salam u subotu navečer i u nedjelju ujutro, rekli su očevici za Anadolu.

U petak je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da zaustavi vojnu ofanzivu na Rafah, otvori granični prijelaz Rafah i omogući pristup međunarodnim misijama za utvrđivanje činjenica.

Pročitajte još

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Gazu usprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva trenutni prekid vatre.

Više od 35.900 Palestinaca ubijeno je u Gazi, velika većina su žene i djeca, a preko 80.400 je povrijeđeno od oktobra, nakon napada Hamasa.

Nakon više od sedam mjeseci izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su pod ruševinama usljed blokade u dostavi hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.