Region

U Hrvatskoj se širi epidemija velikog kašlja, broj oboljelih najveći u proteklih 40 godina

Epidemija velikog kašlja u Hrvatskoj se širi, a broj oboljelih, kojih je do sada registrovano 1.230, najveći je u posljednjih 40 godina, izjavio je specijalista epidemiologije u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje Bernard Kaić.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
Ilustracija

Zabrinjavajuće je što tako veliki broj oboljelih povećava šansu da se zarazi novorođenče ili dojenče koje još nije vakcinisano jer za njih bolest može biti teška, pa čak i smrtonosna rekao je Kaić.

On je naveo da je najviše oboljelih u starosti od 10 do 14 godina, a najviše ih je zaraženih u Zagrebu i Splitu.

Šef Službe za školsku medicinu pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Tatjana Petričević Vidović rekla je da su adolescenti uglavnom vakcinisani i da kod njih veliki kašalj nije toliko opasan, a i komplikacije su rijetke.

– Bolest ima tri stadijuma. Opšti simptomi u početnom su povišena temperatura i šmrcanje. U drugom stadijumu se javlja naporan, iscrpljujuć kašalj, često noću sa snažnim udahom i može biti praćen povraćanjem. Zatim slijedi treći stadijum oporavka koji može trajati sedmicama, pa i mjesecima – objasnila je ona, prenosi RTRS.

Veliki kašalj predstavlja akutnu i veoma zaraznu bakterijsku infekciju disajnog sistema, a rizik od obolijevanja i komplikacija najveći je kod nevakcinisanih novorođenčadi. Mogu oboljeti i nepotpuno vakcinisana mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti.