Svijet

U cilju zaštite radnika: Katar zabranio rad na otvorenom tokom ljetnih vrućina

Kako bi zaštitili radnike od opasnosti toplotnog stresa Ministarstvo rada Države Katar donijelo je odluku da zabrani rad na otvorenim prostorima od 10 do 15.30 sati, počevši od 1. juna do 15. septembra 2023. godine, saopćeno je iz ovog ministarstva.

FOTO: WWW.INS.BA
FOTO: WWW.INS.BA

“Zaštita radnika od utjecaja toplinskog stresa zahtijeva zajedničke napore poslodavaca i radnika kako bi se osigurala sigurna radna sredina”, navode iz Ministarstva rada Katara.

Strani radnici na društvenim mrežama već pozdravljaju ovu odluku katarskih vlasti.  

Inače, Katar je proteklih godina proveo historijske reforme u obrazovnom sektoru. Međunarodna organizacija rada i Međunarodna konfederacija sindikata reforme provedene u Kataru smatraju primjerom za regiju Zaljeva, što je spomenuto i u Rezoluciji Europskog parlamenta novembra 2022. godine.

Evropski parlament je, također, pozdravio reforme koje su katarske vlasti provele uz savjetovanje s MOR-om kako bi se riješila pitanja upravljanja migracijom radne snage, provedbe radnog prava i omogućavanja pristupa pravosuđu te jačanja glasa radnika i socijalnog dijaloga. Tada je primjećeno da su te promjene već poboljšale radne i životne uvjete za hiljade radnika u ovoj zemlji.

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) je još u septembru 2022. pohvalila reforme koje je provela Država Katar u pogledu zaštite radničkih prava otkako je 2010. godine dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu, jedno od najuspješnijih ikad održanih.

Prihvati notifikacije