Svijet

Tvrde da su bili i u BiH: Je li otkrivena firma koja globalno manipuliše izbore?

Misteriozna grupa Izraelaca tvrdi da za velike novce može utjecati na rezultate izbora širom svijeta. Nude hakiranje političara, davanje podrške jednom ili ocrnjivanje drugog kandidata - otkrili su istraživački novinari.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Tal Hanan (50) predstavlja se pod pseudonimom Jorge i tvrdi da može manipulisati izbore bilo gdje u svijetu. Za te potrebe širi lažne vijesti, izmišlja desetine hiljada profila na društvenim mrežama, hakira političare i pronalazi njihove slabe tačke.

No, sada su taj Izraelac i njegovi saradnici sami upecani – istraživački novinari su im se predstavili kao potencijalne mušterije i mjesecima su komunicirali s njima. Na kraju je prošle godine došlo do sastanka u neobilježenoj kancelariji u izraelskom gradu Modinu. Novinari su sve snimali skrivenom kamerom.

Priča o mističnom „Timu Jorge“, koji nigdje nije zaveden kao PR agencija ili nešto slično, objavljena je u srijedu u 30 svjetskih medija, među kojima su bili i njemački sedmični magazini Spiegel i Zeit, te drugi program njemačke televizije ZDF.

U polusatnoj reportaži koju je u srijedu objavio magazin „Frontal“ javnog servisa ZDF, vide se sastanci koje su novinari snimali skrivenom kamerom u kancelariji koju koriste Tal Hanan i kolege. „Na vratima (kancelarije) ne stoji ništa“, hvalio se Hanan. „Eto ko smo mi – niko, mi smo zrak.“

Hanan, bivši vojnik izraelskih specijalnih snaga i stručnjak za eksploziv, kasnije je, suočen s pitanjima novinara, negirao sve optužbe. Isto su učinili njegovi saradnici od kojih su neki ranije radili za izraelsku tajnu službu.

Kako se proizvode laži

Dok nisu znali da su prekoputa njih novinari, Hanan i saradnici su pokazali kako hakiraju naloge za mail i Telegram jednog kenijskog političara i u njegovo ime šalju poruke. Bilo je to baš pred izbore u Keniji u avgustu prošle godine.

Demonstrirali su i kako radi njihova platforma kojom za nekoliko sekundi stvaraju lažne ljude – odnosno profile na društvenim mrežama. Te „osobe“ koriste slike pravih ljudi, imaju svoj mail, broj telefona, čak i mogućnost da plaćaju neke usluge bitkoinima. Po želji se mogu aktivirati i širiti ovakve ili onakve vijesti.

Kako Hanan tvrdi – a to se ne može proveriti – sudjelovali su u 33 kampanje za predsjedničke izbore od kojih su njihovi klijenti bili uspešni u 27 kampanja.

Hanan zvani Jorge tvrdio je da su (bili) prisutni, između ostalog, i u Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Ukrajini, Indoneziji, Emiratima, Keniji, Mozambiku…

Novinarski tim je došao do mailova koji dokazuju komunikaciju Hanana i šefa zloglasne Cambridge Analytice koja je korištenjem podataka sa društvenih mreža utjecala na izbore u SAD-u i referendum o Bregzitu.

Kako navodi njemački tjednik Zeit, lažni profili kojima upravlja „Tim Jorge“ ciljano podržavaju ili osporavaju razne stvari u svijetu. Recimo, zalažu se za nastavak rada jedne nuklearne elektrane u Kaliforniji ili protiv jednog ponuđača luksuznih jahti.

Novinarima koji su se izdavali za mušterije, Izraelci su rekli da hakiranje jedne osobe košta 50.000 dolara, a da bi za šest milijuna dolara mogli izazvati događaj koji bi odložio izbore u nekoj afričkoj zemlji. Navodno rade tako što u raznim zemljama angažiraju bivše obavještajce i ljude s iskustvom.

Neznajući da ga snimaju, Hanan je u jednom trenutku rekao da samo tri stvari neće ili ne smije raditi – petljati se u američku politiku, raditi bilo što u Izraelu, ili poduzimati bilo što protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istina ili reklama?

No i sami novinari navode da se ne može do kraja provjeriti u čemu ovi ljudi preteruju i jesu li stvarno u velikom stilu utjecali na predsjedničke izbore širom svijeta.

„Oni doduše izdašno pričaju o ranijim poduhvatima, ali nikada ne imenuju mušterije. Razgovori koje Hanan vodi s reporterima su zapravo reklamne prirode. Moguće je da preteruje“, piše Zeit.

Nejasno je koliko je „Tim Jorge“ želio sam sebe reklamirati i predstavi se bolje. Pa ipak, izgleda da ima dokaza o tome kako pokušavaju izvršiti utjecaj i falsificirati naloge na društvenim mrežama“, kaže za DW Julian Jaursch iz njemačke Fondacije Nova odgovornost.

Jaursch, koji se specijalizirao za zaštitu korisnika društvenih mreža, kaže da još ima puno posla kako bi se sprječilo da lažni nalozi orkestrirano šire lažne vijesti. „Platforme moraju nastaviti odvajati resurse kako bi bolje razumjele način na koji funkcionišu lažne vijesti i bile u stanju obračunati se s njima.“

Kada su novinari poslali upite Hananu i saradnicima, od kojih je jedan njegov brat, svi su negirali da rade išta protuzakonito. Jedan od njih – koji je bio prisutan i na sastanku u Modinu i u više razgovora putem Zooma – čak tvrdi da ne zna šta je to „Tim Jorge“, prenosi Deutsche Welle.

Prihvati notifikacije