Svijet

Turski šef diplomatije Fidan pozvao članice G20 da budu aktivnije na uspostavi prekida vatre u Gazi

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je prisustvovao sesiji o ulozi G20 u tekućim međunarodnim tenzijama na sastanku ministara vanjskih poslova G20 u Brazilu.

Hakan Fidan
FOTO: ANADOLIJA

Fidan je prisustvovao sesiji o ulozi G20 u tekućim međunarodnim tenzijama na sastanku ministara vanjskih poslova G20 u Brazilu, na kojoj je rekao da “brutalnost u Gazi treba zaustaviti što je prije moguće“.

Pročitajte još

Fidan je ohrabrio međunarodnu zajednicu i G20 da podrže rješenje o dvije države između Izraela i Palestine, saopćili su neimenovani diplomatski izvori.

Komentirajući rat u Ukrajini koji traje već dvije godine, Fidan je kazao da se Turkiye nada da će se strane okrenuti diplomatiji i postići rješenje. Istakao je da će Ankara nastaviti s inicijativama u tom pravcu.

Šef turske diplomatije dalje je rekao da se međunarodna zajednica suočava sa mnogim izazovima kao što su globalna nejednakost i nepravda, ekonomska ranjivost, ekološki problemi i vještačka inteligencija.

Istakao je važnost globalne diplomatije i G20 da razvijaju zajedničke inicijative u svim kriznim područjima.

Fidan je pozvao sve strane da rade za globalni mir i sigurnost pod sloganom “Isticanje diplomatije u sprečavanju kriza“, što će biti tema Diplomatskog foruma u Antaliji, koji će se održati od 1. do 3. marta.

Prihvati notifikacije