Svijet

Turska: Počelo veliko suđenje zbog urušavanja zgrada u zemljotresu, optuženim prijeti 20 godina zatvora

U Turskoj je u srijedu, trećeg januara, počelo prvo veliko suđenje povezano sa izgradnjom zgrada koje su se srušile u katastrofalnim zemljotresu u februaru 2023. godine, a u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi.

FOTO: ILUSTRACIJA/ANADOLIJA
FOTO: ILUSTRACIJA/ANADOLIJA

Konkretno, u ovom slučaju, suđenje će se odnositi na hotel Isias u Adiyamanu.Kako prenose turski mediji, pred sud u Adiyamanu na jugoistoku Turske, izašlo je 11 optuženika među koijma je i vlasnik hotela.

Pročitajte još

Naime, oni su optuženi za “svjesni nemar” tokom nadgledanja izgradnje deseterospratnice koja se urušila u zemljotresu u odnijevši u smrt 72 ljudi, od kojih 42 tinejdžera, kiparskih Turaka koji su bili tu na jednom sportskom takmičenju.

Prema optužnici, najmanje jedan od spratova hotela bio je ilegalno dodan. Stručni izvještaj je utvrdio i jako lošu kvalitetu korištenog građevinskog materijala.

Optuženima prijeti i više od 20 godina zatvora.

Grad Adiyaman smješten je manje od 100 kilometara od epicentra zemljotresa magnitude 7,8 stepeni koji se dogodio šest februara 2023. Grad je u potresu razoren.

U zemljotresu je u Turskoj poginulo više od 50.000 ljudi, a u Siriji 6.000.

Više od 260 ljudi koji su učestvovali u izgradnji zgrada koje su se srušile u zemljotresu uhapšeno je, a neki od njih pokušali su pobjeći iz Turske.

Graditelj zgrade od 12 spratova u Antakyi zvane Renesansna rezidencija, čijih je nekoliko stotina stanara poginuo pod ruševinama, uhapšen je na aerodromu u Istanbulu 10. februara dok je pokušavao pobjeći u Crnu Goru.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nije pretrpio političku štetu zbog zemljotresa i nekoliko mjeseci kasnije ponovno je izabran.

Erdogan je za velik broj žrtava u potresu okrivio građevinske preduzetnike koji su platili mjesnim inspektorima kako bi mogli koristiti jeftine materijale i ilegalno dodati katove na zgrade.