Politika

Turković: Dodikova radikalna retorika oživjela je strah od političkih previranja u BiH

Radikalna retorika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika oživjela je strah od političkih previranja u Bosni i Hercegovini, upozorila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Turković je u razgovoru za Anadoliju tokom zvanične posjete Ankari govorila o odnosima Turske i BiH, bh. kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji, euroatlantskim integracijama, te nedavnom obilježavanju 9. januara, dana RS-a koji je Ustavni sud BiH poglasio neustavnim.

Istakla je da u periodu pokušaja formiranja nove vlasti, lider manjeg bh. entiteta Dodik pokazuje radikalne stavove.

“Svi ti znaci u retorici pokazuju da se on ne mijenja i da, zapravo, postaje sve radikalniji i šta god pokušali, kakav god mu ustupak dali, on to ne poštuje. On želi više”, izjavila je Turković.

Kritikujući nedostatak ozbiljnog odgovora međunarodne zajednice na ovu situaciju, Turković je rekla:

“Svi mi pridikujemo o jednakosti, o zaštiti ljudskih prava, ali kada pogledate šta se dešava to su samo riječi. Nedostaje reakcija. I veoma je opasno.”

Navodeći da je situacija u BiH veoma “teška”, Turković je kazala kako misli da “ulazimo u veoma opasan strah i što više puštate Dodika da radi šta hoće, on svoje ponašanje ne popravlja, već nastavlja dalje”.

Govoreći o novom sazivu Vijeća ministara BiH na čelu sa Borjanom Krišto i euroatlantskom putu BiH, Turković je rekla da je pred BiH neizvjestan period.

“Ne znamo šta će se dogoditi. Ali, ono što je očito u periodu prije formiranja vlasti jeste da oni zaista ne uslovljavaju koaliciju ispunjavanjem obaveza koje proizilaze iz preduslova koji dolaze uz kandidatski status, a isto tako, vidim dosta nepodudarnosti u njihovom odnosu prema NATO-u. S obzirom na situaciju koja se dešava, postoje realne šanse da će imati vrlo slab pristup, a ako nastave takvim pristupom neće moći ispuniti sve ono što ljudi u BiH od njih očekuju”, naglasila je Turković.

Kandidatski status za članstvo u EU-u

Bosna i Hercegovina je sredinom decembra prošle godine i službeno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što Turković smatra “veoma važnim iskorakom” u novijoj istoriji zemlje.

Izrazivši zahvalnost svim državama koje su doprinijele dodjeljivanju statusa kandidata njenoj zemlji, Turković je istakla da je to samo početak i da BiH pred sobom ima 14 preduslova koje treba ispuniti.

“Nadam se da će nova vlada raditi koliko i mi. Sigurna sam da će postići rezultate pod uslovom da zaista ulože vrijeme i napore da pokušaju da nas približe Evropskoj uniji”, dodala je šefica bh. diplomatije.

Odlični odnosi između Ankare i Sarajeva

Turković se u razgovoru dotakla i odnosa između Turske i BiH, te je ocijenila da su oni u posljednjih 30 godina odlični.

“Odnosi između dviju zemalja su zaista odlični, a posebno u posljednjem periodu, u mandatu turskog ministra Mevluta Cavusoglua i naravno turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”, kazala je Turković, dodavši da su turski predsjednik i ministar vanjskih poslova “mnogo doprinijeli izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, pomažući ne samo Bosni i Hercegovini nego i svim drugim zemljama regiona da se usklade“.

Istakla je da dvije zemlje i njihovi narodi dijele zajedničku prošlost, ali i težnje, dodajući da je Turska članica NATO-a, a da Bosna i Hercegovina teži tom članstvu.

“Ankara je dobila status kandidata za članstvo u EU-u davno. Sarajevo se borilo za status kandidata u EU-u i nedavno ga je dobilo”, podsjetila je Turković.

Dodala je da postoje “mnogi elementi” na kojima dvije zemlje mogu zasnivati prijateljstvo i partnerstvo te da “ako postoji ijedna zemlja koja razumije BiH, treba znati da je to Turska”.