Svijet

Turk: Izraelska vojska u Gazi ne pravi razliku između civila i boraca

Izrael nije dosljedno koristio metode ratovanja kojima se izbjegava ili minimizira šteta civilima tokom bombardovanja u Gazi, izjavio je čelnik Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
FOTO: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

“Čini se da je zahtjev za odabirom sredstava i metoda ratovanja koji izbjegavaju ili u najmanju ruku minimiziraju civilnu štetu u svakoj mjeri dosljedno kršen u kampanji izraelskog bombardiranja”, rekao je Turk u saopštenju.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što je Ured UN-a za ljudska prava objavio procjenu o šest tipičnih napada izraelskih snaga u Gazi prošle godine koji su doveli do velikog broja ubijenih civila i širokog razaranja civilnih objekata.

Agencija UN-a navodi da je izraelska vojska vjerovatno u više navrata prekršila temeljne principe zakona ratovanja i počinila “zločine protiv čovječnosti” zbog napada na nezakonite ciljeve kao dio široko rasprostranjenog ili sistematskog napada na civilno stanovništvo.

“Izraelski odabir metoda i sredstava za vođenje neprijateljstava u Gazi od 7. oktobra, uključujući i široku upotrebu oružja sa širokim djelovanjem u gusto naseljenim područjima, nije uspio da osigura da efektivno naprave razliku između civila i boraca”, rekao je Turk.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijeno je 37.396 Palestinaca, većinom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.