Svijet

Turisti ostavili 65 eura bakšiša, konobarica podivljala: "Škrtice, satima su sjedili…"

Konobarica iz New Yorka izazvala je veliku svađu na društvenim mrežama nakon što je goste iz Evrope prozvala škrtima jer joj nisu ostavili veći bakšiš.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Mrzim **bene Evropljane, napisala je u objavi na Twitteru stanovita Madison Tayt, a piše Daily Mail. Ona radi u restoranu čije ime nije otkrila, a razljutilo ju je što je grupa turista na račun od 700 dolara (650 eura) ostavila samo 10 postobakšiša, dakle 70 dolara (65 eura). Nepisano pravilo u SAD-u je da se osoblju u restoranima i barovima ostavlja između 15 i 25 posto.

– Na stolu su mi ostavili 70 dolara bakšiša nakon što su se satima zabavljali. Moj šef ih je pitao kakva im je bila usluga, a oni su bili potpuno oduševljeni pa im je on objasnio da je običaj ostaviti 20 posto iznosa od računa. Oni su rekli ‘OK‘ i jednostavno se pokupili, nastavila je konobarica svoj rant na Twitteru. Prijedlog iznosa bakšiša otisnut je i na računu koji je konobarica objavila. Rasprava međutim nije krenula u smjeru u kojem je očekivala, a mnogi su je brutalno napali zbog čega je objavu kasnije uklonila.

Oni pristojniji pokušali su je upozoriti da turisti ne znaju lokalne običaje, pa čak i kad im gazda restorana objasni ne znaju vara li ih ili misli ozbiljno, prenosi Jutarnji.hr.

– Ma Evropljani su najgore mušterije, napisao joj je neko a ona je odgovorila da ih može ‘tolerisati‘ ako joj ostave dovoljno novca. Krenula je nabrajati njihove najgore navike – satima ‘okupiraju‘ stolove, bezobrazni su i nametljivi… Običaji ostavljanja bakšiša uvijek su zapaljiva tema – dok su jedni u raspravi tvrdili da je 15 posto premalo, drugi su rekli da restorani uopće ne bi na računima trebali nametati gostima postotak. Tema je ponovno došla u fokus u posljednje vrijeme zbog galopirajuće inflacije, a mnogi stanovnici New Yorka žale se kako ih mobingiraju po ugostiteljskim objektima i dućanima tražeći od njih bakšiša na nametljiv način.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Spomenutu konobaricu korisnici Twittera su pokušali educirati kako se u različitim zemljama ostavljaju različiti iznosi bakše, ali da je 10 posto prihvatljivo uvijek. Javio joj se i Joe Stefanelli, CEO kompanije Cryptech Solutions. – U Evropi je 10 posto normalno. Upravo sam u Amsterdamu ostavio bakšiš od 25 posto, pa su me odmah došli pitati zašto sam to učinio. Umjesto da ih vrijeđate, educirajte se. Svijet je puno veći od SAD-a, napisao joj je. – Mi u Argentini ostavljamo uvijek 10 posto, a ništa samo kad želimo poručiti da je usluga bila grozna, napisala joj je jedna pratiteljica pojasnivši da Evropljani nisu naviknuti na velike bakšiše jer su poslužitelji u barovima i restoranima tamo puno bolje plaćeni nego u SAD-u.

Krivi američki kapitalizam za svoj bijes, poručili su joj, dok su je neki otvoreno napali. – Srami se, nosaš tanjure od kuhinje do stola i očekuješ 130 dolara za to od svakog gosta. Nezahvalna si, pisali su joj. Na kraju joj je neko napisao – krivi svog šefa što te tako malo plaća, a ne turiste koji te nisu dužni sponzorisati.

Prihvati notifikacije