Ipak, prema novoj studiji Univerziteta Nortvestern, koju prenosi Food&Wine, ovakav način ishrane može imati negativan uticaj na ravnotežu mikroorganizama u crijevima i usnoj duplji.
Sok-dijeta narušava oralnu mikrobiotu
Učesnici istraživanja koji su tri dana konzumirali samo sokove pokazali su značajne promjene u sastavu oralne mikrobiote. Posebno je zabeležen porast bakterija iz roda Proteobacteria, povezanih s upalnim procesima i narušenim oralnim zdravljem. Istovremeno je došlo do pada broja korisnih bakterija, a ove promjene su bile prisutne i do dvije sedmice nakon završetka dijete.
Uticaj na crijeva: manje vlakana – više problema
Promjene u crijevnoj mikrobioti bile su manje izražene, ali ipak prisutne. Povećan je broj bakterija koje se povezuju s propusnošću crijeva i imunološkim reakcijama, dok je opao broj bakterija koje doprinose protivupalnim procesima. Kao glavni razlog, autori studije navode izostanak vlakana u ovakvoj ishrani.
Nasuprot tome, učesnici koji su konzumirali biljnu hranu bogatu vlaknima zabeležili su porast korisnih bakterija koje se dovode u vezu sa zdravljem creva i smanjenjem upala.
Bolje ih uključiti u ishranu – ali ne samostalno
Dr Melinda Ring, glavna autorka studije, ističe da sokove ne treba koristiti kao jedini oblik ishrane, već kao dopunu uravnoteženom planu ishrane. Ako već birate tečni oblik voća i povrća, smutiji su bolji izbor jer sadrže i vlakna, koja su ključna za zdrav mikrobiom.
Zaključuje da su sok-dijete možda atraktivne, ali kada je riječ o zdravlju mikrobiote – i oralne i crijevne – ipak nisu najbolja opcija. Savjetuje da se prije sprovođenja ovakvih režima uvijek konsultujete sa svojim ljekarom, prenosi Index.hr.