Svijet

Trinaestogodišnji dječak pritvoren zbog tuče s vršnjakom, bio 45 dana u samici

Domorodački trinaestogodišnji dječak u Australiji proveo je 45 dana u samnici zbog manjeg prekršaja, piše BBC.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE

Kako navodi BBC, dječak koji se zove Jack pušten je na uslovnu kaznu prošle sedmice nakon pritvora u omladinskom zatvoru u Queenslandu.

Šef za ljudska prava Queenslanda kaže da je slučaj možda prekršio državne zakone.

Jack je bio u pritvoru pod optužbom za tuču sa još jednim 13-godišnjim dječakom, u pritvorskom centru nekih 1.300 km sjeverno od Brisbanea.

On je poplavio svoju ćeliju vodom iz toaleta u očaju zbog svoje situacije, a nakon što mu je uskraćena voda za piće, rekao je za BBC njegov advokat Tim Grau.

Opisujući pritvor kao “izvanredan i okrutan”, Grau je rekao da Jack “nije imao ozbiljne kriminalne historije”.

“Imao je 13 godina, već je jednom bio na sudu. Tako da čak i za ovo krivično djelo, po mom mišljenju, nikada neće dobiti zatvorski period”, rekao je.

Advokat dodaje da ne zna zašto je Jack proveo toliko dugo u izolaciji, ali sumnja da je to zbog nedostatka osoblja u zatvoru.

“Ako je zatvoren jer ima manjka osoblja, a pritvorski centar u Queenslandu ima 80 ili više djece u bilo kojem trenutku, može se samo pretpostaviti da su i druga djeca u istoj situaciji”, naglasio je.

Jackov period pritvora uključivao je šest dana provedenih u zatvorima za odrasle. Pušten je prošle sedmice uz usmenu opomenu.

Odvojeni nedavni slučaj također je izazvao zabrinutost za ljudska prava u vezi s pravosudnim sistemom za mlade u Queenslandu, koji je trenutno u fazi reforme.

U februaru se ispostavilo da je još jedan 13-godišnji dječak iz Queenslanda sa smetnjama u razvoju proveo 78 dana zatvoren u ćeliji po 20 sati dnevno.

U Queenslandu se trenutno raspravlja o novim zakonima koji bi kriminalizirali kršenje kaucije od strane maloljetnika – promjena koja će uzrokovati drastično povećanje broja zatvorenika za mlade, upozoravaju stručnjaci.

Prihvati notifikacije