Svijet

Zavirite u unutrašnjost Alcatraza: Zatvor iz kojeg su mogle pobjeći samo ptice, ali i poznati trojac

Smješten u centru zaljeva San Francisco u Kaliforniji, ostrvo Alcatraz je poznato širom svijeta po tome što je između 1934. i 1963. godine bilo savezni zatvor maksimalne sigurnosti.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Od 1972. godine je nacionalni park i otvoren je za turističke posjete.

Procjenjuje se da milion i po ljudi svake godine prođe kroz njegove zidine.

Španski pomorski oficir Juan Manuel de Ayala otkrio je Alcatraz 1775. godine. Otok okružen hladnom vodom i jakim strujama bio je idealno mjesto za strogi zatvor, što je mnogo godina kasnije i postao. Nekadašnji zatvor, inspiracija mnogim filmskim rediteljima, danas je muzej koji posjećuje veliki broj turista.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Alcatraz je bio na glasu kao mjesto iz kojeg samo ptice mogu pobjeći. To je ponukalo tadašnje vlasti da na tom mjestu 1898. godine izgrade veliki vojni zatvor.

Otvoren je tada i sve do 1934. godine bio je vojni zatvor. Nakon 1934. pretvoren je u civilni zatvor i tada počinje njegova svjetska popularnost.

Turisti obilaze mjesta na Alcatrazu poznatom i kao “Hrid” gdje su se kolektivno kupali zatvorenici, ali i mjesta gdje su im godinama dijeljene narandžaste uniforme. Oko Alcatraza su jake struje i ledena voda. Pretpostavljalo se da se iz tih razloga niko neće usuditi da pokuša pobjeći iz Alcatraza, a i ako pokuša neće preživjeti.

U ovom zatvoru kazne su služili mnogi “poznati” kriminalci kao što je Al Capone, “Doc” Barker, George Kelly, Robert Franklin Stroud poznat kao Alcatraz Birdman, Floyd Hamilton, vozač Bonnie i Clydea, i Alvin Karpis.

U čuvenom zatvoru, gdje među zatvorenicima nije bilo privilegija, osuđenike su zvali brojevima umjesto imenom.

U Alcatrazu je u tučama život izgubilo osam osoba, pet počinilo samoubistvo, a od 34 zatvorenika koji su pokušali pobjeći, svi su uhvaćeni osim njih pet.

Prostor u Alcatrazu je maksimalno iskorišten. Na malom prostoru Alcatraza izgrađeno je 500 ćelija, kao i još dodatnih 45 ćelija za izolaciju i 15 samica.

Ćelija je široka 1,52 metara, dugačka 2,74 i visoka 2,13. Sve je od betona, a iz česme je tekla samo hladna voda. Među pet zatvorenika Alcatraza za koje se do danas ništa ne zna, vode se kao nestali ili kao osobe koje su se ugušile u vodama oko Alcatraza, nalaze se i braća John William Anglin i Clarence Anglin.

Oni su sa zatvorskim kolegom Frankom Lemorrisom 1962. godine uspjeli pobjeći iz zatvora i doći do mora. Nije poznato da li su isplivali i da li su preživjeli, ali se u Alcatraz više nisu vratili.

Prihvati notifikacije