BiH

I za kraj - Dodik i tri prsta (FOTO)

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik obratio se danas okupljenima pred Sudom BiH nakon što je i danas otkazano ročište u procesu koji se protiv njega vodi po optužnici Tužilaštva BiH zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

FOTO: FOTO:DODIK SA TRI PRSTA POZDRAVIO SVOJE PRISTALICE PRED ZGRADOM SUDA BIH BOSNAINFO
FOTO: FOTO:DODIK SA TRI PRSTA POZDRAVIO SVOJE PRISTALICE PRED ZGRADOM SUDA BIH BOSNAINFO

Dodik je rekao da je ovo ročište odgođeno da pokaže koliko je samo suđenje “besmisleno”.

Pročitajte još

“Bez ikakvog razloga je podijelio postupak da bi dokazao da sam ja cilj. U svakom slučaju imaćete pristup svemu tome. Još jednom se pokazalo da je sud instruisan. To je politički proces. Optužen sam jer sam poštovao ustav BiH. Kazao sudiji danas da je ustav RS-a usaglašen sa ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Nigdje ne piše da se Ustav RS-a prilagodi ‘lažnom’ Visokom predstavniku”, kazao je Dodik.

Dodao je da su tužioci prihvatili ovu optužnicu što je još jedan dokaz da je u pitanju politički proces.

“Pored toga nisu uvažili jednu važnu činjenicu, a to je da u Vijeću naroda RS-a sjede predstavnici svih naroda koji mogu potegnuti vitalni nacionalni interes kako bi zaustavili sve ono što smatraju štetnim. To se nije desilo”, dodao je Dodik.

Nastavio je da mu sve ovo skupa govori da je Tužilaštvo BiH “potpuno nesposobno”.

“Ustavna Bosna i Hercegovina ne živi nego neka nakaradna Bosna i Hercegovina koju mi ne želimo da prihvatimo. Ako išta može biti primjer za vladavinu prava to je Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne”, naglasio je predsjednik RS-a.

Potom je iznio svoja predviđanja za dalji tok procesa rekavši da očekuje oslobađajuću presudu ili prekid procesa.

“Ukoliko ovo prođe, a ja očekujem da će ovo biti oslobađajuća presuda ja ću tužiti Bosnu i Hercegovinu. Napravili smo velike troškove i izgubili ozbiljne dane. Bosna i Hercegovina će morati da plati visoku kaznu za ove koji se ponašaju neprofesionalno”, naglasio je Dodik.

Dodao je da je proces koji se vodi protiv njega “najveća ljaga BH pravosuđu”.

“Umjesto da se pokuša sve popraviti i prekine ovaj proces oni nastavljaju ovu ljagu. Ovdje smo došli da učestvujemo u ovom procesu. Drugooptuženi nije mogao doći, bolestan je momak zbog svega ovoga. Ponavljam, cilj je Dodik, Lukić je bio tu samo da pokrije neku priču. Još ću jednom pred vama reći. Republika Srpska je za ustavnu Bosnu i Hercegovinu ili je neće biti. Kako se vi ponašate vi u Federaciji neće je biti. I ja nemam ništa protiv toga”, zaključio je Dodik.

Na kraju je samouvjereno poručio da ga niko “neće vidjeti u zatvoru”.

“Mene u zatvoru nećete vidjeti zbog ovog postupka, možda zbog nekog drugog, ali ovoga ne”, naglasio je Dodik.

Nakon obraćanja novinarima Dodik je pri odlasku prisutne pozdravio sa tri prsta što je zabilježila kamera BOSNAINFO portala.