Magazin

Tri najopasnije stvari na internetu i kako se zaštititi od istih

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, pružajući nam pristup ogromnom broju informacija i mogućnosti. Međutim, zajedno s tim prednostima, postoje i određene opasnosti koje treba uzeti u obzir. U ovom članku ćemo istražiti tri najopasnije stvari na internetu i pružiti vam nekoliko savjeta kako se zaštititi od potencijalnih prijetnji.

FOTO: UNSPLASH / ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH / ILUSTRACIJA

Online prevare i phishing:

Online prevare su jedan od najčešćih problema na internetu. Phishing je tehnika kojom napadači pokušavaju prikupiti osjetljive informacije poput lozinki, brojeva kreditnih kartica ili korisničkih imena putem lažnih e-pošta ili web stranica. Da biste se zaštitili od phishing napada, budite pažljivi prilikom otvaranja e-pošte i ne klikćite na sumnjive linkove. Provjerite URL web stranica prije nego što pružite bilo kakve podatke i koristite pouzdane antivirusne programe i firewall-ove.

Cyberbullying i online zlostavljanje:

Cyberbullying je sve češći problem, posebno među djecom i adolescentima. To uključuje zlostavljanje, vrijeđanje ili širenje negativnih informacija putem interneta. Kako biste se zaštitili od cyberbullyinga, važno je biti svjestan svog online ponašanja i postupati s poštovanjem prema drugima. Ako postanete žrtva cyberbullyinga, obratite se povjerljivoj osobi poput roditelja, nastavnika ili policije.

Privatnost podataka i krađa identiteta:

Sa sve većom prisutnošću online platformi, privatnost podataka postaje važna tema. Krađa identiteta je ozbiljan problem u kojem napadači koriste ukradene informacije kako bi se predstavili kao neko drugi i zloupotrijebili ih u svrhu finansijske prevare ili krađe. Da bih zaštitili svoju privatnost i spriječili krađu identiteta, koristite jake i jedinstvene lozinke za sve svoje online naloge, izbjegavajte dijeljenje osjetljivih informacija s nepoznatim izvorima i redovno ažurirajte softver za zaštitu.

Prihvati notifikacije