BiH

Tri doktora optužena zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Optuženi su, potvrđeno je iz Tužilaštva, doktor Suad Rožajac i dvije doktorice, Jasmina Halimić i Nina Jovanović

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv tri osobe, a u vezi sa smrću dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Ovu informaciju za Oslobođenje je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Optuženi su, kako navodi Bavčić, doktor Suad Rožajac i dvije doktorice, Jasmina Halimić i Nina Jovanović. U slučaju Suada Rožajca radi se o teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, a protiv Jasmine Halimić i Nine Jovanović radi se o krivičnom djelu zloupotreba položaja, portvrdila je Azra Bavčić.

Optužnica je proslijeđena kantonalnom sudu na potvrđivanje.

Podsjetimo, dvoipogodišnja Džena Gadžun preminula je uslijed teških komplikacija nakon operacije u jednoj privatnoj sarajevskoj klinici, u novembru 2021. godine. Naknadno se ispostavilo da medicinska oprema te klinike nije bila verifikovana za rad, a doktorica Nina Jovanović, oftalmolog iz Zenice – koja je izvršila operativni zahvat – nije imala Privremenu licencu Federalne liječničke komore za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice.

Djevojčica je nakon operacije hitno prebačena na Klinički centar univerziteta u Sarajevu gdje joj je pružena sva neophodna pomoć, međutim, njeno malo srce nije izdržalo i preminula je.

Prihvati notifikacije