Magazin

Tradicionalni recept za puru: Savršen izbor za sehur

Kada je u pitanju sehur, važno je pripremiti hranjiv obrok koji će osigurati dovoljno energije za dan koji je pred nama.

FOTO: INDEX.HR
FOTO: INDEX.HR
Ilustracija

Jedan od tradicionalnih i omiljenih jela za sehur je pura.

Pura je ne samo ukusna, već i lako probavljiva, što je čini idealnim izborom za rani obrok prije početka posta.

Pročitajte još

Uz dodatak raznih priloga, poput povrća ili jogurta, pura pruža savršenu ravnotežu okusa i hranjivih sastojaka.

Evo jednostavnog recepta za pripremu ovog tradicionalnog jela koje će vas osvojiti svojim bogatstvom okusa i nutritivnom vrijednošću.

Sastojci:

4 šolje vode

1 kašika soli

1 kašika pure

3 kašike maslaca

pola šolje svježe naribanog parmezana (opcionalno)

Priprema: 

U zdjelu za kuhanje srednje veličine stavite vodu, dodajte sol te pustite da voda proključa. Nakon toga lagano istresite puru, ali u isto vrijeme konstantno miješajte smjesu kako ne bi ostalo grudica.

Smanjite temperaturu i pustite da voda polako ispari, ali i dalje miješajte smjesu sve dok se pura dovoljno ne zgusne. Nakon što je skuhana, maknite ju sa šporeta i dodajte u nju maslac kako bi bila još kremastija i ukusnija. Ako želite, možete dodati i parmezan. Sve dobro promiješajte i uživajte.