Magazin

Top lista jela s tjesteninom koja Talijani najviše vole - i s najmanje sastojaka

Jela od tjestenine su jedna od onih koja rješavaju sve - glad, nedostatak vremena i iskorištavanje namirnica koje imamo kod kuće. Generalno, niti jedno jelo s tjesteninom nije posebno komplicirano, a mi smo uvjerili i u to da za ovakva jela vrijedi - manje je više.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Što je manje sastojaka u igri, to je važnije da su ti sastojci dobri i kvalitetno pripremljeni. I Talijani uživaju u tome još od vremena kada su to bila siromašna i seljačka jela. Stoga, odlučili smo prisjetiti se kombinacija s najmanje sastojaka – koje su zapravo, i najomiljenije.

Osim ovih pet prijedloga, uvijek možete improvizirati pa spojiti sastojke poput maslinovog ulja, limuna, bosiljka, peršina, sira, tune, cherry rajčica i slično. Ovakva jela funkcioniraju i kao predjelo i kao glavno jelo, a uz malo dekoracije svježim biljem, neće proći nezapaženo.

Pročitajte još

1. Aglio e olio

Ovo je doslovno „pasta s češnjakom i uljem“, ali uz dobru tjesteninu i malo čilija, postaje iznenađujuće aromatična.Sastojci su tjestenina, maslinovo ulje, češnjak, čili (po želji), peršin. Recept je ovdje.

2. Cacio e pepe

Talijanski klasik iz Rima – bez vrhnja, bez umaka, samo voda od kuhanja, sir i papar. Sastojci su tjestenina, pecorino (ili parmezan), svježe mljeveni papar. Recept je ovdje.

3. Penne marinara

Još jedan mediteranski klasik. Sastojci su penne tjestenina, rajčice, bosiljak, češnjak i maslinovo ulje. Prava ljetna kombinacija, recept je ovdje.

4. Amatriciana

Tradicionalno talijansko jelo porijeklom iz grada Amatrice u regiji Lazio. Odličan izbor kada nemate puno vremena, a želite pripremiti zasitno jelo. Sastojci su slanina, sir i pelati. Recept je ovdje.

5. Penne all’Arrabiata

Jelo potječe iz središnje Italije, a radi se od pet sastojaka. Osim penne tjestenine, to su rajčica, češnjak, ljuta papričica i svježi peršin. Recept je ovdje.