Politika

Tineke Strik otkrila šta je danas rekla Schmidtu na sastanku iza zatvorenih vrata

Zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) Tineke Strik oglasila se nakon današnjeg sastanka iza zatvorenih vrata s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, održanom u Odboru za vanjske poslove EP-a (AFET).

FOTO: TINEKE STRIK/TWITTER
FOTO: TINEKE STRIK/TWITTER

Razmjena mišljenja sa Schmidtom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan.

Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH pogođenim njegovim odlukama.

S obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprječava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka.

Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra.

Ona učvršćuje podjele, umjesto da se kreće ka inkluzivnom društvu.

Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje.

Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da to objasni javno – navela je Strik.

Prihvati notifikacije