IT

Tehnološki div priprema sopstvenu GPT vještačku inteligenciju

Apple radi na novim alatima i uslugama koje koriste Generative Artificial Intelligence (AI) kako bi se takmičio s OpenAI-jem i drugima.

FOTO: BAJTBOX
FOTO: BAJTBOX

Sada izgleda da Apple konačno planira da krene u borbu s kompanijama na polju vještačke inteligencije. Prema najnovijem izveštaju Bloomberga, Apple planira da uskoro uđe u prostor vještačke inteligencije sa svojim pristupom ChatGPT-u. U izveštaju se navodi da Apple radi na sopstvenom okviru kao i na Large Language Modelu (LLM) koji ima potencijal za pokretanje onoga što zaposleni u kompaniji Apple nazivaju “Apple GPT”. Gigant iz Kupertina prvi je osnovao fondaciju Ajax prošle godine kako bi objedinio razvoj mašinskog učenja, ali sada je prvenstveno fokusiran na Generative AI tehnologije.

Bloomberg je takođe primjetio da je Apple pojačao napore u razvoju Ai sistema kompresije koji može da se dobro uklopi u ekosistem kompanije. Različite grupe pojedinaca takođe rade na rješavanju pitanja privatnosti koja okružuju tehnologiju.

Apple radi na novim alatima i uslugama koje koriste Generative Artificial Intelligence (AI) kako bi se takmičile s OpenAI-jem i drugima. Prošle godine Apple je bio zatečen kada su OpenAI, Microsoft i Google lansirali svoje verzije četbota, koristeći prednosti napretka u Generative AI tehnologijama.

Kompanija je već primjenila poboljšanja u vezi s vještačkom inteligencijom za pretraživanje, Siri i karte zasnovane na tom sistemu. A Ajax se sada koristi za stvaranje velikih jezičkih modela i služi kao osnova za interni alat u stilu ChatGPT-a, kažu ljudi.

Posljednjih mjeseci, podsticanje vještačke inteligencije postalo je veliki napor za Apple, s nekoliko timova koji sarađuju na projektu, rekli su ljudi koji su željeli da ostanu anonimni jer je stvar privatne prirode. Rad uključuje pokušaje rješavanja potencijalnih pitanja privatnosti povezanih s tehnologijom.

U maju je Tim Cook (CEO, Apple) rekao u intervjuu da je koristio ChatGPT i iako je pomno pratio prostor, Generative AI tehnologije još uvijek imaju dug put pred sobom.

Prema izvorima bliskim tom pitanju, Apple je interno primjenio “Apple GPT” kako bi zaposleni mogli da ga koriste na poslu. Uvođenje je zaustavljeno prošle godine zbog sigurnosnih razloga, ali je od tada prošireno na više zaposlenih.

Trenutno, Apple ne dozvoljava zaposlenima upotrebu podataka koje proizvodi aplikacija za funkcije koje su vezane za kupce. Prema zaposlenima u Appleu, četbot izgleda slično Google Bardu i Microsoft Bing AI-ju, a može mu se pristupiti putem veb pregledača. Nažalost, “ne uključuje nikakve nove funkcije ili tehnologiju”.