Naime, tamna čokolada, ako je konzumiramo u umjerenim količinama, može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i očuvanju zdravlja krvnih žila, tvrde kardiolozi.
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa ima prednost
Istraživanje objavljeno u uglednom European Journal of Preventive Cardiology analiziralo je podatke iz čak 145 kliničkih studija i otkrilo kako redovita konzumacija flavan-3-ola – spojeva prirodno prisutnih u čaju, jabukama, kakau i tamnoj čokoladi – može pridonijeti smanjenju krvnog tlaka, osobito kod osoba s povišenim vrijednostima.
U nekim slučajevima učinci su bili usporedivi s blagim djelovanjem lijekova za tlak. No, stručnjaci naglašavaju da čokolada nije zamjena za terapiju, već može biti dodatak zdravom načinu života.
Glavni autor studije, profesor Christian Heiss sa Sveučilišta u Surreyju, objašnjava: “Tamna čokolada može biti dobar izvor flavan-3-ola, koji su povezani s boljom funkcijom krvnih žila i nižim krvnim tlakom. Ipak, treba je konzumirati umjereno i kao dio uravnotežene prehrane, a ne umjesto nje.”
Upozorava i na to da mnoga komercijalna čokoladna rješenja sadrže puno šećera, masnoće i kalorija, što može poništiti potencijalne koristi ako se konzumiraju u većim količinama. Osim toga, količina flavan-3-ola često nije jasno označena na pakiranju, a njihov sadržaj značajno varira od proizvoda do proizvoda.
Koliko čokolade je dovoljno?
Za one koji imaju povišeni krvni tlak, Heiss preporučuje male količine tamne čokolade s najmanje 70% kakaa, ili još bolje – nealkalizirani kakao u prahu, koji ne sadrži dodatne šećere i masti. “Oko 20 do 30 grama tamne čokolade dnevno, odnosno nekoliko kockica, sasvim je dovoljno”, kaže profesor. “Alternativa može biti i dvije do tri žlice nealkaliziranog kakaa u mlijeku.”
Naglašava i da se pozitivni učinci ne postižu jednom konzumacijom već dugoročnim i redovitim unosom, u sklopu uravnoteženog načina života. Najbolji način za provjeru učinka je redovito mjerenje krvnog tlaka kod kuće i suradnja s liječnikom.
Ne štiti samo tlak, već i krvne žile
Zanimljivo je i da flavan-3-oli imaju pozitivan učinak čak i kada krvni tlak ostane nepromijenjen. Naime, oni poboljšavaju funkciju endotela – unutarnjeg sloja krvnih žila koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca i krvotoka.
“Ovi rezultati ohrabruju sve koji traže jednostavne načine za potporu zdravlju srca kroz svakodnevne prehrambene navike”, ističe Heiss. “Uključivanje tamne čokolade, kakaa, čaja ili jabuka u svakodnevnu prehranu može donijeti korisne količine flavan-3-ola.”
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), gotovo polovica odraslih osoba u SAD-u ima povišeni krvni tlak, što je jedan od glavnih čimbenika rizika za srčani i moždani udar.
I dok tamna čokolada može biti ukusan saveznik zdravlja, stručnjaci podsjećaju da nema čarobnih rješenja. Uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost, dovoljno sna, izbjegavanje pušenja i umjeren unos alkohola ostaju temelj prevencije.
Dakle, sljedeći put kad posegnete za šalicom čaja i komadićem tamne čokolade – slobodno uživajte u trenutku. Možda time ne činite dobro samo sebi, nego i svome srcu.