Svijet

Tajvan ispalio rakete na kineske avione

Kineski avioni i brodovi izveli su vježbe simulacije napada prema glavnom tajvanskom otoku u subotu ujutro, objavilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Ministarstvo je priopćilo kako je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli centralnu liniju.

U priopćenju se dodaje i da je tajvanska vojska izdala upozorenje i stavila u pripravnost zračne izviđačke patrolne snage, mornaričke brodove i rakete kako bi se nosila sa situacijom.

Ministarstvo tvrdi da je kasno sinoć ispalilo rakete kako bi upozorilo sedam dronova koji su letjeli iznad tajvanskih ostrva Kinmen i neidentifikovane letjelice koje su se kretale iznade otoka Matsu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo je saopštilo da su trupe u stanju pripravnosti u obje oblasti, koje se nalaze nedaleko od obale kontinentalne Kine, prenosi Reuters.

‘SAD krši svoje obaveze’

Peking je ove sedmice započeo velike vojne vježbe kao odgovor na posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Kineske vlasti smatraju da je neophodno da se međunarodna zajednica ujedini protiv “nepromišljenog” pritiska SAD i njihovog miješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, navodi se u današnjem priopćenju na sajtu kineskog ministarstva vanjskih poslova.

„SAD grubo krše svoje obaveze ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, naglasio je najviši kineski diplomata Vang Ji, piše AJB.

Prihvati notifikacije