I dok ne postoji 100-postotno rješenje koje može spriječiti prehladu, jedino što možemo je jačati naš organizam. A najbolje od svega, ne mora koštati čitavo bogatstvo jer to većina nas može pronaći u svojem frižideru ili pak u špajzu.
Novinarka Mirrora Laura Stott istražila je koju je hranu najbolje kupiti i to za samo funtu.
Supa – jačanje imunološkog sustava
Hranjivu supu je lagano za napraviti ili kupiti, a jeftina je za kućni budžet. Osim što može zagrijati čovjeka, idealna je za zdravlje. Mnogi stručnjaci misle kako vitamini, aminokiseline i minerali u juhi mogu ojačati imunološki sustav, pritom može dignuti razine vitamina A, B, K i E, kao i kalcija, selena i cinka.
“Kupite već gotove u supermarketima ili ih napravite sami kuhajući pileće, goveđe ili svinjske kosti zajedno s povrćem i začinskim biljem u velikom loncu na laganoj vatri”, navodi novinarka te dodaje kako je jedna od opcija i da se otopi kocka temeljca u kipućoj vodi.
Sushi
Ljubitelji sushija će sad doći na svoje. Komadi sushija napravljeni s morskim algama – nori imaju u sebi vitamin B12, koji je znanstveno dokazano koristan svima koji pate od depresije ili anksioznosti uzrokovane sezonskim afektivnim poremećajem ili ‘zimskim bluesom’.
Povećanje razine B12 također će pomoći u jačanju imunološkog sustava. Morske alge, koje se koriste kao sastojak većine paketa sushija u supermarketima, sadrže spoj za koji se pokazalo da smanjuje količinu virusa, a neke studije također sugeriraju da može skratiti životni tijek prehlade.
Jaja – zink i vitamin D
Znanstvena studija je otkrila da mineral cink može pomoći u skraćivanju trajanja obične prehlade za čak 30 posto. Kamenice su jedan od najpoznatijih prehrambenih izvora cinka. Međutim, nemojmo si lagati, kamenice i nisu najjeftinije i nije ih baš lako pronaći svježe i to ako ih, naravno, volite.
Stoga, jedan od najjeftinijih načina da podignete razinu cinka u tijelu je tako da jedete više jaja. Jedno veliko jaje može osigurati čak oko sedam posto dnevne doze cinka. Dakle, bilo da ih pržite, kuhate ili umutite za omlet, izvrstan su način da ste zdravi i preko zime.
Žitarice – željezo
Svi oni koji vole kukuruzne pahuljice, imaju još jedan dobar razlog da u njima u uživaju. Naime, samo jedna zdjela bi mogla biti jedna korisna kao i neki multivitamin.
“Većina britanskih žitarica obogaćena je vitaminima i mineralima, što ih čini izvrsnim načinom za povećanje unosa prirodnih esencijalnih tvari kao što su željezo, kalcij, vitamin B6 i folna kiselina”, navodi Sttot za Mirror.
Naime, željezo podiže razinu energije tako što jača bjelančevine crvenih krvnih zrnaca i pomaže jačanju cirkulacije kada temperatura padne. “Zdjela standardne veličine pahuljica u supermarketu sadrži gotovo 3 mg željeza – isto kao i porcija špinata”, navodi.
Sardine – vitamin D
Britanski Zavod za javno zdravstvo preporučuje svim odraslim osoba u Velikoj Britaniji da povećaju unos hrane bogate vitaminom D ili pak da razmotre uzimanje dodatka od 10 mg dnevno od listopada do ožujka, kad je puno manje sunca na tom području.
Naime, vitamin D3 koji nastaje nakon samo 20 minuta na suncu zadovoljava oko 80 potreba tijela za tim vitaminom, navodi prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije, inače znanstvena savjetnica. Vitamin D je ključan kako bi naše kosti, zubi i mišići biti zdravi, no ne može se proizvesti bez dovoljno sunčeve svjetlosti.
Vitamina D ima u raznoj hrani, ali mnogima će biti najpovoljnije upravo sardine u konzervi, koje sadrže oko 40 posto preporučene dnevne doze za odraslu osobu, što ih čini odličnom, zdravom jeftinom kupnjom.
Krumpir – kalij
Mnogima omiljeno povrće inače ima visoke količine kalija i vitamina C, a pečen u foliji u pećnici idealan je obrok i zbog svoje cijene, ali i zbog zdravstvenih prednosti koje nudi.
To jelo pomažu u jačanju našeg imunološkog sustava, borbi protiv infekcija i pružaju utješne škrobne ugljikohidrate koji svima tako fino pašu u ovim zimskim mjesecima. Čak 100 grama krumpira daje 20 mg vitamina C i 421 mg kalija. Bez obzira na to jedete li pečene, kuhane ili pak kao pomfrit, za maksimalnu korist svakako ostavite kožu.
Maslac od kikirikija – vitamin E
U slučaju da ste jedan od onih koji tijekom zime pate od svrbeža, perutanja, suhe i ispucale kože, probajte si povećati razinu vitamina E koji je ključan da koža zadrži vodu u sebi i poveća razinu vlažnosti. Iako su svi orašasti plodovi izvrstan izvor vitamina E, za mnoge bi to moglo biti preskupo i sukladno tome ih odbiti da uopće ih kupe. No, staklenka maslaca od kikirikija je sjajna zamjena i može biti itekako milostiva prema novčaniku.
Otprilike dvije žlice daju vam gotovo 20 posto dnevne doze vitamina E za odrasle i izvrsnog je okusa. A staklenke s niskim udjelom šećera, još su bolji izbor.
Rajčice – vitamin C
Ako se stalno spominje jedan vitamin, onda je to vitamin C jer on pomaže ojačati naš imunološki sustav
Rajčica srednje veličine sadrži čak 17 posto dnevne doze vitamina C koje su potrebne odrasloj osobi, a umak od rajčice odličan je način da se pojačate dnevni unos. Bilo da će umak od rajčice ići u bolonjez ili u neko varivo, bit će dobar izbor za vaš organizam.