Politika

Szijjarto najavio kako će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici: "Demonizira cijeli srpski narod"

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto održao je danas u Budimpešti sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a nakon susreta upriličena je konferencija za medije na kojoj se mađarski diplomata osvrnuo na situaciju u BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na početku obraćanja medijima, Szijjarto je rekao kako je mir na Balkanu važan za cijelu Evropu.

“Mir na Balkanu je od osnovnog pitanja za stabilnost cijele Evrope. Pošto je Zapadni Balkan u neposrednom susjedstvu Mađarske, Mađarska na pragu svog predsjedavanja EU namjerava doprinijeti očuvanju mira na Balkanu. Zapadni Balkan ima svoju veoma burnu i komplikovanu historiju. Trenutno je dosta komplikovana situacija. Smatramo da je sredstvo za smanjenje tenzija i prosperitetnu budućnost pridruženje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, rekao je Szijjarto.

Poručio je i kako Brisel dodatno doprinosi nemirima na Zapadnom Balkanu.

“Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. To vrlo često dovodi i do opasnosti izbijanja novih kriza u regiji. Bosna i Hercegovina je napravila ozbiljne iskorake na putu ka EU integracijama. Važno je da svaki entitet i svi narodi u BiH daju svoj doprinos da bi država što prije postala članica Evropske unije. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju, razbijaju jednostranim djelovanjem visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio izborni zakon”, ističe Szijjarto.

Pročitajte još

Također, osvrnuo se na rezoluciju o Srebrenici koja će se naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 23. maja.

“Stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u što je odluka koja bi dovela do demoralizacije srpskog naroda. Mislim da se treba prekinuti s jačanjem tenzija. Mađarska će glasati protiv rezolucije koja namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici“, mišljenja je Szijjarto, prenosi Klix.