Magazin

Svježa italijanska tjestenina na dohvat ruke

TJESTENINA – jedno od najomiljenijih jela na svijetu!

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Da li zbog brze i lake pripreme, mnogo oblika, vrsta, boja, ukusa ili bezbroj slatko-slanih čarolija koje se mogu izvesti sa ovim jednostavnim jelom…

Bilo kako bilo – jedno je sigurno, malo ko je imun na ovaj „italijanski specijalitet porijeklom iz Kine“

Danas je na tržištu ogroman izbor tjestenine. Osnovna podjela bi bila na: suhu i svježu.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Naime, svježa tjestenina, za razliku od većine vrsta sušene, sadrži jaja zahvaljujući kojima se u organizam unosi zdrava doza vitamina i proteina, sadrži jako malo masnoća i bogata je vlaknima.

Svježa tjestenina – jedinstveni gurmanski doživljaj

Za razliku od sušene verzije, svježa tjestenina donosi jedinstveni gurmanski doživljaj koji će vas odmah odvesti u samo srce Italije, pravo do stola u nekom od najboljih restorana. Njena tajna je u tome što savršeno upija sosove i poprima posebnu aromu zbog kojih je Italijani postavljaju na pijedestal i smatraju standardom za pripremu specijaliteta koji se lako zavole i dugo pamte.

Naravno, prednost svježe tjestenine je i činjenica da se vrlo brzo može skuhati, za samo 2-3 minute, i što se može pripremiti na bezbroj načina i kombinacija.

Za razliku od sušene tjestenine, svježa je sama po sebi veoma ukusna, toliko da umak pada u drugi plan. Bogatija je i punija okusom. Upravo zato je i manja količina svježe tjestenine dovoljna da se zasitite.

Što se tiče kuhanja – posebno obratite pažnju na optimalno vrijeme kuhanja koje je označeno na pakovanju i pazite da vam se tjestenina ne raskuha.

Punjena svježa tjestenina se baš nikad ne kuha tako da voda jako ključa jer se u tom slučaju izgubi pravi okus, ali i tekstura tjestenine. Svježa tjestenina, za razliku od sušene, stvara pjenu kada se kuha i zato je preporuka da se ne stavlja poklopac kako pjena ne bi iscurila. Tjesteninu nemojte ispirati jer voda u kojoj se tjestenina kuhala sadrži škrob koji doprinosi boljem okusu.

A sad slijedi najbolji dio…

Više ne morate da putuje daleko kako biste uživali u autentičnoj italijanskoj kuhinji, jer u Crvena jabuka marketima možete pronaći brend De Angelis, koji je poznat po svježoj tjestenini koja je izrađena od pažljivo odabranih prirodnih sastojaka. Osim tradicionalnih vrsta kao što su tagliatelle, fusilli, bigoli i maccheroncini, u ponudi vas očekuju i njihove varijacije sa različitim punjenjima, svježe kore za lazanje, kao i bezglutenske i veganske opcije tortellinija.

Potražite De Angelis proizvode u najbližem Crvena jabuka marketu i već danas pripremite autentični italijanski ručak.

A. E.